ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας προς τη ΝΔ: Σε λίγους μήνες οι πολίτες θα κρίνουν με βάση τα έργα

EAGTWpdUcAA3dro

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

«Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις όχι μόνο για όσα ειπώθηκαν αλλά κυρίως διότι ανησυχούμε βαθιά για όσα δεν ειπώθηκαν, για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο» είπε ο κ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χρησιμοποίησε μια βρετανική παροιμία: «You can't teach an old dog, new tricks». «Σας παρακολουθώ αυτές τις μέρες να δίνετε συνεντεύξεις και να λέτε ότι νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είπατε ότι πάτε την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 300 εκατ. περισσότερο, για να απαλύνετε και τους πιο ευκατάστατους. Ωσαννά...»
«Σε λίγους μήνες εδώ θα είμαστε και οι πολίτες θα κρίνουν με βάση τα έργα και τα πεπραγμένα και όχι με βάση ευχάριστες εκθέσεις ιδεών. Επιτρέψτε μου όμως να μείνω λίγο παραπάνω στο να εξηγήσω πως καταφέραμε εμείς να πετύχουμε αυτές τις ελαφρύνσεις. Πως, αντί για τέταρτο μνημόνιο, όπως εσείς λέγατε, φέραμε ένα νέο πλαίσιο που αναγνωρίζουν οι πολίτες ως έξοδο από το μνημόνιο. Γιατί μπορέσαμε; Γιατί έχουμε εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί πετυχαίναμε και με το παραπάνω τους στόχους του προγράμματος. Γιατί δημιουργήσαμε -με τις θυσίες του ελληνικού λαού- ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ., το οποίο είναι και το διαβατήριο της χώρας στις αγορές. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος της και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων: «Άκουσα επίσης το σχέδιό σας για 4.500 προσλήψεις που είχαμε προγραμματίσει στην Ειδική Αγωγή. Αλλά δεν σας άκουσα για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία μας. Δεν είναι τιμή να καλύπτεται ένα μέρος των διδακτικών ωρών με αναπληρωτές. Είχαμε σχέδιο για 15 χιλιάδες προσλήψεις στην Παιδεία και 4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή και θέλουμε καθαρές απαντήσεις τι θα κάνετε. Επίσης, είχαμε σχεδιάσει προσλήψεις για τον τομέα Υγείας και περιμένω απαντήσεις. Να μας πείτε αν θα εφαρμόσετε την εξαγγελία σας, την επιστροφή στο 1 προς 5. Το 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τίθεται σε εφαρμογή;».
Όσον αφορά τη ΔΕΗ είπε: «Τέσσερα χρόνια την κρατήσαμε όρθια, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος. Χωρίς να πωλήσουμε τον ΑΔΜΗΕ και να ξεπουλήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της μικρή ΔΕΗ. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν αυξήσαμε τα τιμολόγια, σε αντίθεση με σας, που από το 2011 ως το 2014 αυξήσατε τις τιμές αθροιστικά 60%. Ακούμε με ανησυχία να μιλάτε για ανάγκη πώλησης ακόμα και του ΑΔΜΗΕ, του μοναδικού κερδοφόρου τμήματος μαζί με τα υδροηλεκτρικά. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ; Εχετε αξιολογήσει πως θα γίνει διαχωρισμός των παγίων; Είναι αναχρονιστική και κοντόφθαλμη πρακτική η πολιτική να πωλήσουμε όσο -όσο αυτά τα φιλέτα. Το δεύτερο ζήτημα που ζητάμε απαντήσεις είναι για το ασφαλιστικό. Έχουν ακουστεί πολλά. Κάθε συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει τι θα κάνετε. Επιτρέψτε μου δυο ακόμα παρατηρήσεις. Απλή αναλογική: Άκουσα τον αρμόδιο Υπουργό και είναι βέβαιο ότι κανείς πρέπει να έχει δώσει μάχες για την απλή αναλογική για να ξέρει πως θα την κατεδαφίσει. Ωστόσο πρέπει να σας πω δύο πράγματα: Δεν έχετε αφήσει καν να εφαρμοστεί και βγάζετε συμπεράσματα. Εμείς θεωρούμε ότι απαιτούνται συγκλίσεις και συναινέσεις. Επίσης, διαψεύδονται και όσα καταστροφολογικά λέγατε για ακυβερνησία. Αν θέλετε συνεννόηση για τον εκλογικό νόμο, είμαστε δω να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

επιστροφή στην κορυφή