ΡΟΗ 24/7:

Μητσοτάκης: «Απόλυτα κοστολογημένες οι φορολογικές ελαφρύνσεις»

mhts s2

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία. Η τελευταία 4ετία ήταν μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Όταν η οικονομία πήγαινε καλά διεθνώς, η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη. Τώρα πρέπει να κάνουμε το ανάποδο. Και θα το πετύχουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, το μεσημέρι της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι φοροελαφίνσεις που εξήγγειλε είναι απόλυτα κοστολογημένες.

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την Οικονομία, σημειώνοντας ότι: «Μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει», είπε, διευκρινίζοντας ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας
Για τις φορολογικές ελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι όσα εξήγγειλε για το 2020 «είναι πλήρως κοστολογημένα, ρεαλιστικά, δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας και θα εφαρμοστούν στο ακέραιο», τονίζοντας σε άλλη απάντηση: «Από το 2021 θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειωθούν και το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, το 2023 θα καταργηθούν πλήρως».
«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Από το 2021 θα αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Πρόθεσή μας είναι μέχρι το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως», υπογράμμισε ακόμη.

mhts s

Απαντώντας σε ερώτηση για το Πανεπιστημιακό άσυλο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήδη γίνονται παρεμβάσεις: «Όταν νέο παιδί πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο, έχει την απαίτηση να βρει ένα πανεπιστήμιο καθαρό και ασφαλές. Άρα θεωρώ ότι κάναμε πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας και της ανομίας. Χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τα επιδόματα που δίδονται ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κανένα επίδομα δεν καταργείται και αναφέρθηκε στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία: «Θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση για τα άτομα με αναπηρία», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΗ, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωσή της "τολμηρό": «Θέλουμε μια ΔΕΗ υγιή, κερδοφόρα και μπροστάρη στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να κερδίσει το μέλλον και να μπει δυναμικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε».

Για την συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας: «Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας». Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά».

Για το θέμα της Μακεδονίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι μια επιζήμια συμφωνία, που ωστόσο δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην προβολή του πολιτισμού της Μακεδονίας.

ED79bieXYAAVObw

Αναφορικά με το θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, που αντικατοπτρίζουν οι δημοσκοπήσεις, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με προσφυγή στις κάλπες πριν την εξάντληση της τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά: «Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία», τονίζοντας ωστόσο ότι εφόσον δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, οι επόμενες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική, με αποτέλεσμα «να έχουμε διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής».

Για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προϊόντων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: «Θα είμαστε αμείλικτοι».

επιστροφή στην κορυφή