ΡΟΗ 24/7:

Κουτσούμπας: "Tεράστιας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή η επένδυση στις Σκουριές"

koutsoumpas kkedeth19om

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην 84η ΔΕΘ

Επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης για τις πολιτικές που υιοθετεί εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από τη ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «αστικό μύθο» αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού περί «ανάπτυξης για όλους», χαρακτήρισε τις αλλαγές της Ν.Δ. στον τρόπο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων ως «αποκαλυπτικές» και υπογράμμισε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούνται σε «αντιλαϊκή κατεύθυνση».

Ειδικότερα, έκρινε ως υπερβολικούς τους πανηγυρισμούς της Ν.Δ. για την ανάπτυξη, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να επανέλθει ο μέσος μισθός στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι».

Σημείωσε επίσης ότι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στον συνδικαλιστικό νόμο έχουν ως στόχο να δυσκολέψουν «την οργάνωση της οικονομικής πάλης των εργαζόμενων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο».

Για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική ανέφερε ότι σηματοδοτεί τεράστιας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή, σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής, καθώς και απώλεια του χρυσού από τους Έλληνες πολίτες.

Για το Ελληνικό, σημείωσε ότι η επένδυση αυτή «μεταφράζεται σε τσιμεντοποίηση ενός απ' τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της Αττικής, και μετατροπή του σε καζίνο, επιχειρήσεις της νύχτας και χώρο υποδοχής για πλούσιους τουρίστες».

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο κινούνται σε αντιλαϊκές κατευθύνσεις, συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια-περιορισμούς σχετικά με το πού θα δίνεται το δικαίωμα της ψήφου σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προβολή της απλής, γνήσιας και ανόθευτης αναλογικής.

Εξάλλου, εξέφρασε προβληματισμό για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» είναι υπαρκτός. Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας «στα ανοικτά» της Κύπρου, ενώ συμβουλεύεται κείμενο που είχε μπροστά του. Κανονικά, θα έπρεπε να αναφερθεί στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και όχι στο γενικό κι αφηρημένο "στα ανοικτά". Η αποφυγή να χρησιμοποιήσει τους ακριβείς όρους, φοβούμαστε ότι μπορεί να κρύβει -το λιγότερο- προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος. Δικαιολογημένα δημιουργεί συνειρμούς για περισσότερη ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικάνικη θέση ότι η ΑΟΖ "διεκδικείται από την Κύπρο", κάτι το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να πει έτσι χοντροκομμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαιώνει το λάθος της ψήφισης μιας «αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας που καμία σχέση έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των δύο φίλων λαών».

Καταλήγοντας, ο γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε σε «συνεχή δράση, με ανάπτυξη πολύμορφων πρωτοβουλιών και δράσεων, ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους πολέμους, τις επεμβάσεις, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, χωρίς βάσεις και πυρηνικά, για την ειρήνη, τη συνεργασία και την φιλία των λαών».

Μάλιστα, ανέφερε ότι από τη επόμενη Τρίτη «ξεκινάμε με πορείες και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις και ετοιμάζουμε την απεργιακή κινητοποίηση για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Ταυτόχρονα συνδικάτα μαζικοί φορείς συντονίζονται για να παλέψουμε ενάντια στις βάσεις του θανάτου, ενάντια στη νέα συμφωνία την επόμενη περίοδο».

επιστροφή στην κορυφή