ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: «Πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις στη μεσαία ταξη, δεν τις βλέπω»

tsipras sund3

Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

«Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ΄ το Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε τονίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει» το οποίο δεν έδωσε στη μεσαία τάξη. «Το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη, όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας «πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δεν τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, για τα εργασιακά τόνισε ότι «Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο». «Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων», πρόσθεσε

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα μείνει στην ιστορία», κάνοντας λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του σε εκλογή Προέδρου με 151 Βουλευτές. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το μετρό της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέλαβε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, καθώς από το πουθενά άνοιξε ξανά το ζήτημα του σταθμού της Βενιζέλου, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν καθυστερήσεις - που δεν υπάρχουν - δίνει το πάτημα στο νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ». Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». 

Ερωτηθείς για το αν θα καταψηφίσει τυχόν αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή, για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας έριξε το "γάντι" στην κυβέρνηση και, αφού έκανε μία συνοπτική αναδρομή στην υπόθεση, υπενθύμισε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σκευωρία. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε: «Απαξιώνουν την ΔΕΗ για να την πουλήσουν». Όπως σημείωσε, τότε υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού της επιχείρησης και τρομακτική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, με αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 60%, ενώ κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μείωση κατά 12% και κοινωνική πολιτική και ο δανεισμό μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, το οποίο δεν θα επιβάρυνε τους καταναλωτές και σχέδιο για νέες επενδύσεις και εξορθολογισμό των δαπανών της. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει μεθοδικά, μέσω της απαξίωσης, την πώληση σε ιδιώτες, των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που έχουν αξία και χαρακτήρισε άδικη την αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι αυτοί που θα υποστούν τις αυξήσεις ανήκουν στη μεσαία τάξη.

EEf nnZWkAAG7oQ

επιστροφή στην κορυφή