ΡΟΗ 24/7:

Παρέμβαση Πάνα για τις πρακτικές και την τιμολόγηση του γάλακτος

panas prortraito1462

Καλεί το Υπουργείο να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία

Την αναγκαιότητα προστασίας του μικρού και μεσαίου παραγωγού από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί η απουσία σαφούς προσδιορισμού της τιμής του γάλακτος και μάλιστα τη στιγμή που ο ίδιος ο παραγωγός δεν συμμετέχει στις διαδικασίες ελέγχου, υπογραμμίζει ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και το καθεστώς της "ανοιχτής τιμής" στα προϊόντα γάλακτος. Ο Βουλευτής Χαλκιδικής τονίζει ότι το πρόβλημα έχει αντίκτυπο και στο καταναλωτικό κοινό, που πληρώνει ένα οικονομικό αντίτιμο που πολύ συχνά δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα του προϊόντος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί επιτέλους η κείμενη νομοθεσία.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο κτηνοτροφικός κλάδος δέχεται πολλαπλά χτυπήματα εξαιτίας της μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Στον Νομό Χαλκιδικής είναι ουκ ολίγες οι κτηνοτροφικές μονάδες που οδεύουν προς την κατάρρευση εξαιτίας τη μη βιωσιμότητάς τους.
Συγκεκριμένα, η απουσία αναγραφής τιμής πώλησης στο γάλα και το καθεστώς της ‘’ανοιχτής τιμής’’ που επικρατεί στην αγορά, αποτελεί ένα φαινόμενο που πανελλαδικά ζημιώνει δραματικά τα συμφέροντα του μικρού και μέσου κτηνοτρόφου, καθώς μειώνει την διαπραγματευτική και ελεγκτική τους δύναμη.
Πέραν αυτού όμως, πλήττεται ευθέως και ο καταναλωτής καθόσον η τιμή του προϊόντος δεν καθορίζεται από τον ίδιο τον παραγωγό ώστε να μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα και την προέλευσή του. Όσον αφορά άλλωστε το θέμα της προέλευσης, ο ΕΦΕΤ πρόσφατα με ανακοίνωσή του επεσήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής του νομικού πλαισίου για την αναγραφή επί των συσκευασιών της χώρας προέλευσης των προϊόντων, ώστε να καταπολεμηθεί και το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνοτρόφος πρέπει να αποτελεί ισότιμο μέρος των διαπραγματεύσεων και να μην παραγκωνίζεται στη διαδικασία προσδιορισμού τιμών, οι οποίες πρέπει σαφώς να καθορίζονται, ώστε η Ελλάδα να εναρμονιστεί πλήρως με την ευρωπαϊκή οδηγία 2019/633 για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και εμμέσως να προστατευτεί και ο καταναλωτής από τις παγίδες των εμπορικών συμφερόντων.
Για το λόγο αυτό και ως Υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, καλώ τον αρμόδιο Υπουργό και τους λοιπούς αρμόδιους να λάβουν άμεσα θέση επί του θέματος".

 

επιστροφή στην κορυφή