ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: «"Μπαλάκι" οι ευθύνες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια βελτίωσης»

panas v3

Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ασαφής είναι η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτηση με θέμα «Καθυστέρηση αξιολόγησης των αιτήσεων για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης», που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, στις 13 Σεπτεμβρίου.
Σχολιάζοντας την απάντηση, ο κ. Πάνας επισημαίνει σχετικά: «Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, η οποία ήρθε με αρκετή καθυστέρηση θα λέγαμε, σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα των σχεδίων βελτίωσης που απασχολεί χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, είναι για άλλη μια φορά ανεπαρκής. Στην ουσία δε δίνεται καμία απάντηση για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει, πολλώ δε μάλλον για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, ρίχνοντας τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην προηγούμενη κυβέρνηση».
«Δεν μπορούμε», καταλήγει ο κος Πάνας, «να είμαστε για άλλη μια φορά θεατές στο ίδιο έργο των αλληλοκατηγοριών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγρότες περιμένουν άμεσα λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του κλάδου τους, οι οποίες παρά τον ισχυρισμό του Υπουργού ότι δίνει η Κυβέρνηση μέσα σε δύο μήνες διακυβέρνησής της, ακόμα δε βλέπουμε να έχουν δοθεί».

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης (υπομέτρο 4.1) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 έληξε τον Οκτώβριο του 2018. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης κατατέθηκαν 15.364 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 600 εκ. ευρώ αφορούν την προμήθεια γεωργικών ελκυστήρων. Ωστόσο, τα Σχέδια Βελτίωσης, ένα μέτρο με αυξημένη χρηματοδοτική και αναπτυξιακή βαρύτητα, βρισκόταν εδώ και περίπου ένα χρόνο σε απόλυτη στασιμότητα, χωρίς να μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησή τους. Στο από 3-10-2019 συνημμένο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνονται διευκρινίσεις για την έως τώρα καθυστέρηση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι, λόγω της αυξημένης χρηματοοικονομικής βαρύτητας της συγκεκριμένης επενδυτικής δαπάνης, η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ, υπό την νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διενήργησε έλεγχο εύλογου κόστους για την επενδυτική δαπάνη των γεωργικών ελκυστήρων. Στη συνέχεια των ευρημάτων του ελέγχου αποφασίστηκε η περικοπή του κόστους της συγκεκριμένης επένδυσης κατά 5% στο σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Η σχετική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, με την οποία ξεπαγώνει το υπομέτρο 4.1 και εξοικονομείται ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκ. ευρώ, έχει υπογραφεί και αποστάλθηκε στους αξιολογητές (σχετ. το από 4-10-2019 συνημμένο Δελτίο Τύπου).
Όσον αφορά στις ενέργειες για την ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνεται ότι η σχετική διαδικασία έχει οριστεί με σαφήνεια στο θεσμικό πλαίσιο του μέτρου, προχωρά με ταχύτητα και δεν είναι απαραίτητη η τροποποίησή της. Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων συνεργάζονται προκειμένου η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Τέλος, σημειώνεται ότι από τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν δημιουργείται απώλεια πόρων για τους αγρότες».

επιστροφή στην κορυφή