ΡΟΗ 24/7:

Υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med

ENS9d4oWwAUDd7E

Έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα

Υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου η διακρατική συμφωνία κατασκευής του EastMed -μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Τη Διακρατική Συμφωνία για τον East Med υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστής Χατζηδάκης, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργος Λακκοτρύπης αντίστοιχα.

Αμέσως μετά την υπογραφή ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει πρώτος το λόγο, μιλώντας για την κρίσιμη σημασία της εξέλιξης αυτής για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, πρόσθεσε.

Στέλνοντας σαφές μήνημα στην Τουρκία δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο αγωγός EastMed δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, αλλά και ότι είμαστε ανοιχτοί στην περιφερειακή συνεργασία με κάθε χώρα που το επιθυμεί, αρκεί αυτή να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη στήριξη της Ιταλίας για τον αγωγό, λέγοντας ότι προσδοκά ότι η Ιταλία θα γίνει το τέταρτο μέλος της προσπάθειας.

«Ο νέος αγωγός θα αυξήσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, ενώ θα δώσει στρατηγικό βάθος στη συνεργασία μας με το Ισραήλ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας για πραγματικά ιστορικό γεγονός.

«Επιβεβαιώνουμε με τον πιο απτό τρόπο ότι η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία», ανέφερε.

Ούτε από την ομιλία του κ. Αναστασιάδη έλειψαν τα μηνύματα προς την Τουρκία. «Οι συμφωνίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποίας τρίτης χώρας, το αντίθετο – οποία χώρα είναι καλοδεχούμενη εφόσον υιοθετεί τις αρχές του διεθνούς δίκαιου και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών», είπε.

Για ιστορική μέρα για το Ισραήλ μίλησε ο πρωθυπουργός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας μάλιστα στα εβραϊκά.

«Παράγουμε πλέον ενέργεια. Πριν από λίγες μέρες ανοίξαμε το κοίτασμα του "Λεβιάθαν’’ και βλέπουμε ότι έχουμε μεγάλη ποσότητα εκεί η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλες οικονομικές απολαβές άρα μιλάμε για μια εξαιρετική ανάπτυξη» ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής, προσθέτοντας με νόημα «δεν δουλεύουμε κατά κανενός αλλά δουλεύουμε για το καλό των λαών μας».

Απηύθυνε δε πρόσκληση σε οποιαδήποτε χώρα – ιδιαίτερα την Ιταλία και την Αίγυπτο- να «συνδράμει ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην παρουσία των πρώην υπουργών Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη που είχαν προσκληθεί να μετέχουν στην εκδήλωση, με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ότι είναι μια επιτυχία μερίδιο της οποίας ανήκει και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η σημασία του έργου

Το σχέδιο για τον EastMed, συνολικού κόστους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», στόχος είναι να καλύπτει το 10% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Ο αγωγός EastMed είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τα περισσότερα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη -κάτι που προκύπτει από τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της εταιρείας ΥΑΦΑ Ποσειδών που διαχειρίζεται το έργο και στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.

Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη μεγάλη κίνηση της Αθήνας στη διπλωματική «σκακιέρα» για τη νέα χρονιά, και η οποία αναμένεται να αλλάξει -εφόσον τελικά φτάσει στην υλοποίησή του το έργο- τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή. Εξ’ ου και ο έκδηλος εκνευρισμός της Αγκυρας.

Η σπουδαιότερη γεωπολιτική παράμετρος του εγχειρήματος, εξάλλου, αφορά την παράκαμψη της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσογείου, η οποία επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να μπει στο πρόγραμμα μέσω της παράτυπης οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα «ανοίγματος» σε ενεργειακούς διαδρόμους για τα ελληνικά κοιτάσματα εφόσον αυτά εντοπιστούν και αφού ξεπεραστούν τα ζητήματα όσον αφορά τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, ενώ αναβαθμίζει ενεργειακά την Ελλάδα η οποία θα αποτελέσει το κομμάτι αυτού του μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου ενέργειας σε όλη την νοτιανατολική Μεσόγειο.

επιστροφή στην κορυφή