ΡΟΗ 24/7:

"Το 2020 ξεκινά με ρεαλιστική αισιοδοξία"

ENW5pVGXUAAs3fx

Η πρώτη ενημέρωση για το νέο έτος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Το 2019 βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη, το 2020 συνεχίζουμε με συνέπεια, τόλμη και αποφασιστικότητα και με ρεαλιστική αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το 2020.

Μιλώντας για τους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος ο κ. Πέτσας τόνισε πως το 2020 ξεκινά με ρεαλιστική αισιοδοξία για την πατρίδα μας και αυτό γιατί, όπως είπε, «στο δεύτερο μισό του 2019, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές».

Οπως είπε, «με σύνεση, βγάζουμε βάρη από τους ώμους των Ελλήνων, μειώνοντας φόρους και εισφορές», ενώ, όπως τόνισε, «με ταχύτητα, αίρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες, ώστε τα νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και οι επιχειρήσεις τα σχέδιά τους». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες ώστε να μη μείνει κανένας πίσω.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για αναγνώριση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και αναγέννηση των χαμένων προσδοκιών των Ελλήνων. Παρουσίασε σειρά στοιχείων, που δείχνουν - όπως σημείωσε - την οικονομική βελτίωση της χώρας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων, καθώς το 2019 έκλεισε με υψηλά κέρδη 49,47% και με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 101,34%, ενώ το 2018 είχε κλείσει με πτώση 25%».

«Η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 16,392 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 κατέγραψε μείωση κατά 11 δισ. ευρώ. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων» είπε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο. Στο κλείσιμο της χρονιάς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,40% από 4,20% που κυμαινόταν στις αρχές του χρόνου, παρατήρησε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ξεπέρασε τις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

επιστροφή στην κορυφή