Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τεράστια επιτυχία η ελληνική ανάκαμψη"

MHTSOTAKHS TRAMP 1021x580

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στο Λευκό Οίκο

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι την σπουδαιότητα της Ελλάδας ως προς την γεωγραφική της θέση και την ιστορία της», τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ κατά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε «εκπληκτικές» τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε «τιμή» του να υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγό του στην προεδρική οικία. «Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα κάνουμε», τόνισε ακόμη και συνέχισε αναφερόμενος στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. «Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και θα συνεχίσει μπροστά. Είναι τεράστια η ανάκαμψη. Θα συνεχίσουμε μπροστά, θα συνεχίσουμε προς το μέλλον».

Επίσης ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «αξιόπιστο σύμμαχο την Ελλάδα».

«Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι τεράστιο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης επισήμανε ότι «η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή», ενώ δήλωσε και επίσημα ότι «η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35 αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα». Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει. Η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά τους τελευταίους μήνες, χαμηλώσαμε τους φόρους, μειώνουμε τη γραφειοκρατία και εφαρμόζουμε μια στρατηγική που πέτυχε στην Αμερική, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Λίγο μετά τις 21:10 έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Αφού έβγαλαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό κινήθηκαν στο οβάλ γραφείο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του από τη συνάντηση. Όπως τόνισε υπήρξε επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων καθώς και ξεκάθαρη τοποθέτηση για την ελληνική οικονομία. Επίσης, πρόσθεσε ότι, τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στη συνάντηση όπως είπε, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020