ΡΟΗ 24/7:

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό

kuriakos mitsotakis20201polarx

Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η ενημέρωση ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με την συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα». Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου και επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας, αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εκκωφαντική σιωπή» που επικράτησε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού «από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών», επικρίνοντας τον κ. Μητσοτάκη ότι λόγω των χειρισμών του η Ελλάδα θεωρείται «δεδομένος σύμμαχος».

«Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε.

Για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε την «κάθετη διαφωνία στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», ενώ για το θέμα του ΠτΔ ζήτησε να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Νωρίτερα, εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε προβληματισμένος από τις εξελίξεις και όχι από το κλίμα που επικράτησε κατά την ενημέρωση, το οποίο χαρακτήρισε «κανονικό».

Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε δηλώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή και αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά. Ο σύντομος διάλογος των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες αφορούσε το τζετ λαγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε επέστρεψε και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Συνηθισμένο το βουνό», για να δεχθεί τη φιλική «υπόδειξη» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική».

Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος την κ. Γεννημάτα σχολίασε ότι τη βλέπει καλά σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντησή τους που ήταν καταβεβλημένη.

«Από τα βουνά, στα βαθιά», σχολίασε από την πλευρά της η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, που παραδέχθηκε ότι ήταν αναζωογονητική η απόδρασή του αν και σύντομη.

«Στα βαθιά τώρα», επανήλθε η κ. Γεννηματά. «Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω στο Συμβούλιο Αρχηγών». «Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση της συνάντησης θα το διαπιστώσεις» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή», επανήλθε η κ. Γεννηματά και οι πόρτες έκλεισαν για τους δημοσιογράφους.

Με μια μικρή καθυστέρηση λίγο μετά τις 17.15 ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης», στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 18.00 ακολούθησε ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο κ. πρωθυπουργός παρέθεσε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Διαφωνήσαμε με την ενισχυμένη αναλογική. Δεν συζητήσαμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί «λάθος τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τραμπ στη συγκεκριμένη συγκυρία».

επιστροφή στην κορυφή