ΡΟΗ 24/7:

Με 261 ψήφους εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

voulh ekl prd

Υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα της χώρας είναι η δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους.
Η κ. Σακελλαροπούλη υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς έγινε αποδεκτή από τρία κόμματα της Ελληνικής Βουλής.

Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα το πρωί, επί 294 παρόντων Βουλευτών, η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των Βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8). Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ25). Οι κ.κ. Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κ. Αδάμου ότι θα ψήφιζε "παρών". Δεν έστειλαν επιστολή οι κ.κ. Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

επιστροφή στην κορυφή