ΡΟΗ 24/7:

"Οι αποφάσεις για την αυξημένη χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης έχουν παρθεί πριν τον Ιούλιο του 2019"

81978214 2623435494440911 7418118718804197376 o

Απάντηση του πρώην υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη

Την αντίδραση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του νυν υπουργού Μάκη Βορίδη αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

"Για μια ακόμη φορά η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθούν οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους αναγκαίους πόρους και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η πολιτική αυτή βούληση της προηγούμενης κυβέρνησης εκφράστηκε με τον τριπλασιασμό του Προϋπολογισμού του μέτρου της Μεταποίησης, και τον διπλασιασμό αυτού των Σχεδίων Βελτίωσης. Διασφαλίσαμε δε τους αναγκαίους πόρους, μέσα από μια συνολική υπερδέσμευση του ΠΑΑ της τάξης του 1.3 δισ. ευρώ (123,6% της συνολικής δημόσιας δαπάνης) με την έκδοση και σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Αριθμ. 57081 ΦΕΚ/Β/2048/4-6-2019)", εξηγεί ο κ. Αραχωβίτης.

"Παράλληλα εργαστήκαμε για την ενίσχυση της ρευστότητας στα μέτρα αυτά, εκδίδοντας για πρώτη φορά την εγκύκλιο για τη διευκόλυνση σύναψης δανειακών συμβάσεων, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) και δημιουργήσαμε το Ταμείο Εγγυήσεων, με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που θα διασφαλίσει πόρους άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής συμμετοχής στα Σχέδια Βελτίωσης", προσθέτει.

"Όταν ο κ. Βορίδης δηλώνει μέσω σχετικού δελτίου τύπου, ότι «προχωρά στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους 600 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ» απλώς παριστάνει για πολλοστή φορά ότι δε γνωρίζει πότε πάρθηκαν οι αποφάσεις αυτές.

Οι 2 στους 3 αγρότες (64%) όμως που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο, ουδέποτε ωφελήθηκαν από την απόκρυψη της αλήθειας που επιχειρεί η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Και η αλήθεια βρίσκεται στις ίδιες τις αποφάσεις για την αυξημένη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας που πάρθηκαν πριν από τον Ιούλιο του 2019", καταλήγει ο Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

επιστροφή στην κορυφή