ΡΟΗ 24/7:

"Άδικες αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε άτομα με αναπηρία και σε συνταξιούχους"

malama voulh exw2

Τη διόρθωση των λαθών ζητά η Βουλευτής Χαλκιδικής Κ. Μάλαμα μαζί με συναδέλφους της του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τις άδικες αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε συνταξιούχους και σε δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας που επιβάλλουν οι ΔΟΥ της χώρας το τελευταίο διάστημα. Η ερώτηση συνυπογράφεται από 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από τον Δεκέμβριο του 2019 οι ΔΟΥ φαίνεται να έχουν επιδοθεί σε εισπρακτικό “σαφάρι” κι αποστέλλουν βεβαιώσεις αναδρομικών φόρων σε συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων, οι ​οποίοι έλαβαν αναδρομικά ποσά συντάξεων τα έτη 2012 - 2013, λόγω της κωλυσιεργίας της διοίκησης στην απονομή των συντάξεων τους. Τα ποσά αυτά ελήφθησαν με 12 και πλέον μήνες καθυστέρηση κι η εφορία σήμερα τους ζητά να πληρώσουν αναδρομικό φόρο γιατί τα “έσοδά” τους την επόμενη χρονιά υπερέβαιναν το αφορολόγητο όριο! Με άλλα λόγια και καθυστέρησε το κράτος να αποδώσει τις συντάξεις σε πολίτες και ανακάλυψε μετά από 7 χρόνια ότι πρέπει και να τους φορολογήσει κιόλας. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να διορθωθούν άμεσα τα λάθη κι οι ΔΟΥ να διαγράψουν τις άδικες αυτές βεβαιώσεις φόρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, έλαβαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις από την εφορία πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας τους τα έτη 2012 και 2013. Στους πολίτες αυτούς είχε βεβαιωθεί την εποχή εκείνη το επίδομα αναπηρίας, μετά από την εξέταση τους από τα ΚΕΠΑ, αλλά η απόδοση του επιδόματος είχε καθυστερήσει σημαντικά. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και συνταξιούχοι των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστέρησε. Οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν αναδρομικά τα ποσά του επιδόματος ή της σύνταξής τους μετά από ένα και πλέον έτος. Σήμερα, η εφορία τους αποστέλλει αναδρομικό φόρο, καθώς υπολογίζει τα αναδρομικά ποσά ως εισόδημα της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο έτος το εισόδημα των ανθρώπων να εμφανίζεται υψηλότερο από το αφορολόγητο όριο. Παρόλο που οι εν λόγω πολίτες προσκομίζουν βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους ταμείων, ότι τα ποσά τους καταβλήθηκαν αναδρομικά κι αφορούν οφειλές αναπηρικών επιδομάτων ή συντάξεων της προηγούμενης χρονιάς, οι ΔΟΥ αδυνατούν να επιμερίσουν τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να βεβαιώνεται άδικα φόρος.
Επειδή οι πολίτες με αναπηρία και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επιφορτίζονται με γραφειοκρατικά βάρη από την διοίκηση.
Επειδή οι καθυστερήσεις απόδοσης των επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι δυνατόν να οδηγούν, λόγω αγκυλώσεων του συστήματος, σε άδικους καταλογισμούς φόρων.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
Προτίθεται να αποστείλει άμεσα οδηγίες στις ΔΟΥ της χώρας, ώστε τα αναδρομικά που έλαβαν πολίτες με καθυστέρηση, εξαιτίας των μακρών διαδικασιών βεβαίωσης της αναπηρίας τους ή του υπολογισμού της σύνταξής τους, να επιμερίζονται ως φορολογητέο εισόδημα στα έτη που τους αναλογούν;".

επιστροφή στην κορυφή