Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: "Είμαστε σε πόλεμο. Ο εχθρός είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος"

mitsotakis diaggelma

2 δις για την τόνωση της οικονομίας

"Είμαστε σε πόλεμο. Ο εχθρός είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος. Αν περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό.

"Από αύριο θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα. Το Δημόσιο έχει αναδιατάξει τις δυνάμεις του, το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις. Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας: Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού, η προστασία του πληθυσμού και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών", είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διοχετευτούν 2 δις ευρώ στην αγορά για την τόνωση της οικονομίας. "Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία. Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου", ανακοίνωσε.

"Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας. Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στο μέτωπο της Υγείας κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ αναφέρθηκε και στα νοσοκομεία που μπαίνουν στη μάχη. "Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη", σημείωσε ο Πρωθυπουργός και ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές για την προσπάθεια που κάνουν. "Δεν σας αξίζει μόνο ενα χειροκρότημα, αλλά και κάτι παραπάνω και θα μεριμνήσω προσωπικά γι'αυτό" είπε.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να μείνουν σπίτι μόνοι αλλά όχι μοναχικοί, απομονωμένοι αλλά όχι αποξενωμένοι. "Αυτό που κάποτε είπαν cocooning τώρα είναι ανάγκη. Πρώτο μας μέλημα, να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους. Η ανεμελιά δεν είναι ψευτοαντίσταση, είναι ανευθυνότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι. Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα. Πρώτο μας μέλημα παραμένει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους, ειδικά τους νεότερους. Προσέξτε: Εσείς το πιο πιθανό είναι να νοσήσετε ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Όμως, κυκλοφορώντας άσκοπα κυκλοφορείτε και τον ιό. Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας. Αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία".

"Η νίκη θα έρθει μόνο αν όλοι σταθούμε ορθοί στρατιώτες. Μείνετε ασφαλείς. Η επιστήμη εργάζεται σκληρά και θα βρει το αντίδοτο στην πανδημία", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020