ΡΟΗ 24/7:

Τρίτη δέσμη μέτρων: 800 ευρώ σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους και επαγγελματίες

desmi m3

Ακαίρεα η καταβολή του Δώρου Πάσχα αλλά αργότερα - Σε διαφορετικές ημερομηνίες οι συντάξεις

Την 3η δέσμη μέτρων, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γνωστοποίησαν το πρωί της Παρασκευής, οι Υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης.
Ειδικότερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι τράπεζες και διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα με διευκόλυνση δόσεων των ενήμερων δανείων και συγκεκριμένα αποφασίστηκε αναστολή δόσεων για ένα τρίμηνο στους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ.
Επίσης αποφασίστηκε η στήριξη 1,4 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματιών με την ενίσχυση 800 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας το κόστος του μέτρου ξεπερνά τα 2 δις ευρώ, ενώ σημείωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα των κλάδων που δικαιούνται το επίδομα.
Ακόμη επανέλαβε ότι το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.
Όσον αφορά το Δώρο Πάσχα υπογράμμισε ότι θα καταβληθεί ακέραιο, με τη δυνατότητα των εργοδοτών να το καταβάλλουν μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις.
Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.
Το σύνολο των μέτρων διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 10 δις ευρώ, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας: "Στόχος να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω. Καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους".

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την τρίμηνη αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων όσων λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ, σημειώνοντας ότι όσοι δεν έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, οφείλουν να συνεχίσουν τη πληρωμή. "Για όλους τους δανειολήπτες που είναι στις επιχειρήσεις που πλήττονται θα λάβουν τρίμηνη αναστολή ή ευνοϊκότερες λύσεις στα χρέη τους", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε για τις εισπρακτικές εταιρείες: "Θα σταματήσουν οι οχλήσεις στους δανειολήπτες από τις εισπρακτικές. Θα λάβουμε πιο δραστικά μέτρα αν επιμείνουν. Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα ενοχλείται".
Ακόμη σημείωσε ότι δημοσιεύεται η ΠΝΠ για τον μειωμένο ΦΠΑ σε αντισηπτικά, μάσκες κλπ. ΠΝΠ και στη συνέχεια ξεκινούν έλεγχοι και πρόστιμα σε όσους ανεβάζουν παράνομα τις τιμές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων.
Αναφέρθηκε στην προγενέστερη ανακοίνωση δημιουργίας εγγυοδοτικού ταμείου. "Μετά τη απόφαση της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση, η σχετική παρέμβαση δύναται να ανέλθει ως 6 εκατ δανείων στις επιχειρήσεις όταν περάσει η κρίση. "Στόχος όταν περάσει η κρίση, να βάλουμε μπρος την οικονομία" είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, τόνισε ότι τα νέα θετικά δεδομένα της ποσοτικής χαλάρωσης δίνουν τη δυνατότητα καλύτερων χειρισμών. 
Όπως είπε ο Υπουργός, δίδεται η δυνατότητα υπαγωγής εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, σε επιχειρήσεις που μειώνεται ο τζίρος τους. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής γίνονται δικαιούχοι των 800 ευρώ. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης. Ωστόσο ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρηση των μέτρων απαγορεύονται οι απολύσεις.
Όσον αφορά την καταβολή των συντάξεων και για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός στις τράπεζες, ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι συντάξεις μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν την Τρίτη 24 Μαρτίου, ενώ οι συντάξεις του Δημόσιου θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Μαρτίου και οι συντάξεις των μισθωτών (ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Τράπεζες, ΝΑΤ, ΔΕΗ ΟΤΕ) την Δευτέρα 30 Μαρτίου.
"Οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς, οι συνταξιούχοι να μην πάνε στις τράπεζες για ενημέρωση του βιβλιαρίου τους", επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

επιστροφή στην κορυφή