ΡΟΗ 24/7:

«Να σταματήσουν οι χρεώσεις των τραπεζών για εξόφληση λογαριασμών και μεταφορά χρημάτων για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα»

trapeza gkises

Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Τριάντα οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούν να σταματήσουν οι προμήθειες και οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για την εξόφληση των λογαριασμών και για την μεταφορά χρημάτων για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι Βουλευτές, επαναλαμβάνουν την αντίθεση τους με το ύψος των χρεώσεων που επιβάλλονται στους χρήστες των υπηρεσιών των τραπεζών δηλώνοντας ότι αυτές είναι υπερβολικά υψηλές και δεν δικαιολογούνται. Υποστηρίζουν ότι είναι πολλοί αυτοί που προστρέχουν στα σημεία εξυπηρέτησης για την εξόφληση των λογαριασμών παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, προκειμένου να αποφύγουν την πολλαπλή χρέωση των λογαριασμών τους με τις προμήθειες των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Πάγια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να επέλθει εξορθολογισμός στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές τους με τους πελάτες τους καθώς και ότι μια σειρά από χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλουν είναι αδικαιολόγητες και θα έπρεπε να έχουν σταματήσει με την άρση των capital controls. Σήμερα όμως που η χώρα διέρχεται μια υγειονομική κρίση και έστω και με μεγάλη καθυστέρηση πάρθηκαν μέτρα προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει και στις τράπεζες και να αναστέλλοντας πλήρως τις χρεώσεις που επιβάλλουν σε μια σειρά από υπηρεσίες που προσφέρουν. Η προσπάθεια περιορισμού των μετακινήσεων, το κλείσιμο καταστημάτων, ο περιορισμός χρήσης μετρητών και η λειτουργία μόνο των απαραίτητων καταστημάτων και υπηρεσιών που έχουν επιβληθεί, αναστέλλονται μερικώς στην πράξη από μεγάλη μερίδα καταναλωτών που θέλουν να αποφύγουν την χρέωση των λογαριασμών τους με προμήθειες υπέρ των τραπεζών είτε αυτό αφορά εξόφληση λογαριασμών είτε μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς. Πέραν το γεγονότος ότι πολλές από τις χρεώσεις είναι αδικαιολόγητες και πρέπει να σταματήσουν, κρίνεται σκόπιμο τουλάχιστον αυτή την περίοδο να ανασταλεί η χρέωσή τους προκειμένου να χρησιμοποιήσουν περισσότεροι καταναλωτές την ευχέρεια της πληρωμής των λογαριασμών ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας και άλλων υποχρεώσεων μέσω ebanking. Ακόμα και οι μεταφορές χρημάτων κρίνεται σκόπιμο να μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά και ανέξοδα ούτως ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η ανάγκη να επισκεφτεί κάποιος ένα τραπεζικό κατάστημα.

Επειδή, το κράτος πρέπει να υιοθετήσει κάθε πρόσφορο μέτρο που θα περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τις επαφές με κόσμο

Επειδή, υπάρχουν πολίτες που προσέρχονται σε καταστήματα και υπηρεσίες για να αποφύγουν την χρέωση των λογαριασμών τους με προμήθειες των τραπεζών

Επειδή, και οι τράπεζες οφείλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα παρέμβετε για να ακυρώσετε τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες για την πληρωμή λογαριασμών και για την μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω ebanking τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς καθημερινότητας;".

επιστροφή στην κορυφή