ΡΟΗ 24/7:

"Υποχρεωτική μείωση βουλευτικών μισθών και αποδοχών κρατικών αξιωματούχων"

SYRIZA KOYMOYND

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς να καταθέσουν προαιρετικά για δύο μήνες το 50% της αποζημίωσής τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ) σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο «δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό».

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει προς τη σύνοδο των προέδρων της Βουλής το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά, «διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (γ.γ., ειδικούς γ.γ., προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ζητεί, τέλος, «και να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».

Σε απάντησή της, η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζιε πως «σε αυτές τις δύσκολες ώρες ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους πολίτες.

Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας, έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται πως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε γνωστό πως θα διαθέσει τον μισθό μισθό της το επόμενο δίμηνο στον ειδικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό.

επιστροφή στην κορυφή