ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: "Στήριξη στις καθαρίστριες σχολικών μονάδων"

pan ergas

Συνεχίζουν να εργάζονται παρόλο που το καθεστώς εργασίας τους είναι συμβάσεων μίσθωσης έργου

Ερώτηση για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των καθαριστριών σχολικών μονάδων με σύμβαση μίσθωσης έργου και άρσης της κατάφορης αδικίας, κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας.
Η εν λόγω κατηγορία εργαζομένων γυναικών εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δημοτικά κτίρια και μονάδες υγείας, κατόπιν σχετικής εγκυκλίου του Υπ. Εσωτερικών, παρόλο που το καθεστώς εργασίας τους είναι συμβάσεων μίσθωσης έργου, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι καθαρίστριες σχολικών μονάδων, πέραν του ότι καλούνται να εργαστούν με το ωράριο και τις απαιτήσεις των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, δεν δικαιούνται αναρρωτικής αδείας, άδειας ειδικού σκοπού, άδειας εγκυμοσύνης και δεν καλύπτονται από εργατικό ατύχημα. Τα δε περιστατικά εκμετάλλευσης της κατάστασης με επιπλέον επιφόρτιση του έργου των καθαριστριών με εργασίες ανθυγιεινές και άσχετες με το αντικείμενο της αποστολής τους.
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Καθήκον όλων μας και δη της Πολιτείας είναι, ιδίως σε αυτή την κρίση που βιώνουμε, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι που προσφέρουν εργασία υπό αντίξοες συνθήκες, ανασφάλεια, χωρίς αξιοπρεπή αμοιβή και ασφάλιση. Αυτό δε βλέπουμε να συμβαίνει στην περίπτωση των καθαριστριών σχολικών μονάδων οι οποίες, από την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών αντιμετωπίζονται ως εύκολη λεία, χωρίς τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό, εργάζονται σαν να ήταν αορίστως απασχολούμενες, όχι με τα ίδια δικαιώματα αλλά υπό τις ίδιες και περισσότερες απαιτήσεις, πέφτοντας πολύ συχνά θύματα εκμετάλλευσης. Η αδικία στην εργασία και η υποβάθμιση της προσφοράς του εργαζόμενου, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές για το σύνολο, πρέπει να σταματήσει».

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα σχολεία όλης της χώρας έχουν κλείσει από τις 10 Μαρτίου αλλά οι σχολικές καθαρίστριες που απασχολούνται σε αυτά με συμβάσεις μίσθωσης έργου, συνεχίζουν το έργο τους σε κτίρια, δομές υγείας και αλληλεγγύης των Δήμων μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (Αρ. Εγκυκλίου 23 – υπ’ αριθμ. 18659/17.03.2020).
Ουσιαστικά με την Απόφασή του αυτή το Υπουργείο εξομοιώνει διαφοροποιημένες κατηγορίες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων επικαλούμενο την αρχή της ίσης αντιμετώπισης, την οποία όμως τελικά παραβιάζει. Είναι αδιανόητο να ζητά το Κράτος από απασχολούμενους που έχουν συνάψει σύμβαση για εκτέλεση συγκεκριμένου έργου έναντι αμοιβής που έχει προκαθοριστεί σε συγκεκριμένο ύψος (ανά σχολική αίθουσα) την απασχόλησή τους κατά ωράριο αντίστοιχο με υπαλλήλους αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).
Δίχως Μέσα Ατομικής Προστασίας (πχ. μάσκες, γάντια) και δίχως ασφαλιστική κάλυψη, καλούνται 9.500 άτομα που απασχολούνται με συμβάσεις έργου να ενισχύσουν το έργο των καθαριστριών που εργάζονται ως ΙΔΑΧ στην καθαριότητα κοινοτικών ιατρείων και δομών αλληλεγγύης με υψηλό ιικό φορτίο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Σε συνθήκες πανδημίας οι συγκεκριμένες καθαρίστριες, με συμβάσεις μίσθωσης έργου, δεν δικαιούνται αναρρωτικής αδείας, δεν δικαιούνται άδειας ειδικού σκοπού, δεν δικαιούνται άδειας εγκυμοσύνης και δεν καλύπτονται από εργατικό ατύχημα. Αν ασθενήσουν ή έχουν κάποιο ατύχημα είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν από δικούς τους πόρους άλλο άτομο του φιλικού ή συγγενικού τους περιβάλλοντος προς ολοκλήρωση του έργου τους.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις σχολικών καθαριστριών που τώρα, λόγω των έκτακτων συνθηκών, αναγκάζονται να μετακινούνται με δικά τους έξοδα μέχρι και 30 χλμ. σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στην επαρχία, για να μεταβούν στις δομές των Δήμων και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένοι Δήμοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, τους αναθέτουν το έργο του καθαρισμού υπόγειων χώρων και αποθηκών, κλειστών εδώ και χρόνια που έχουν μετατραπεί σε ανθυγιεινές εστίες, αντικείμενο που ουδεμία σχέση έχει με το πνεύμα υποβοήθησης και ενίσχυσης των δομών και ιατρείων των Δήμων λόγω της πανδημίας.
Οι σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν αρνούνται τη συνδρομή τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως κοινωνία επιβάλλεται όμως να εξαιρεθούν οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου και η πολιτεία να τους εξασφαλίσει τις ίδιες συνθήκες αμοιβής, εργασίας και ασφάλειας που ισχύουν για τις συναδέλφους τους που εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο αλλά με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά το Κράτος θεωρεί τις σχολικές αυτές καθαρίστριες ως εργολάβους ως προς τα δικαιώματα και ως εργαζόμενους ως προς τις υποχρεώσεις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να αρθεί αυτή η κατάφορη αδικία; Τι θα πράξει το Υπουργείο σας ώστε να εξασφαλισθούν ίδιες συνθήκες αμοιβής, εργασίας και ασφάλειας για την κατηγορία αυτή εργαζομένων;
Υπάρχει πρόβλεψη για την εξασφάλιση ειδικής μέριμνας ώστε να εξαιρεθούν άτομα που εργάζονται ως σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου (π.χ. χρόνιο νόσημα, καρκινοπαθείς κλπ);
Εάν νοσήσει κάποια σχολική καθαρίστρια (που απασχολείται με σύμβαση μίσθωσης έργου) λόγω της πανδημίας τι πρέπει να πράξει ως προς την αναρρωτική της άδεια ή των συγγενικών προσώπων της που θα πρέπει από τη μια μεριά να μπουν σε καραντίνα αλλά από την άλλη θα πρέπει να καλύψουν το αντικείμενο εργασίας της;
Έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων αυτών, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ (Παρ. 3);».

επιστροφή στην κορυφή