ΡΟΗ 24/7:

Συμφωνία αρχηγών για κοινή δράση στη μάχη με τον κορωνοϊό

 

mhtsotakhs k voylh yhfish metrwn gia ton koronoio thumb large

Συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση ΠΝΠ

Την πρώτη τους μάχη στη Βουλή στην εποχή του κορωνοϊού και της καραντίνας είχαν σήμερα, Πέμπτη οι πολιτικοί αρχηγοί, με αφορμή τη συζήτηση και την κύρωση της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Για ακόμη μια φορά, τα βλέμματα στράφηκαν στις τοποθετήσεις των δύο «μονομάχων», του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι αναφέρθηκαν δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές ο ένας για την πολιτική του άλλου, αν και οι πολιτικοί τόνοι είναι σαφώς χαμηλότεροι, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Τον λόγο πήραν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βερουφάκη, ο οποίος επέλεξε να μην παραστεί στη συζήτηση, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής οι συνεδριάσεις να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν παρθεί, υπογράμμισε πως το Πάσχα θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της Πολιτείας. Απειλώντας… ότι η κυβέρνηση έχει και μπορεί να πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Ο Απρίλιος, είπε ότι «ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον». Ο Πρωθυπουργός τόνισε, λοιπόν, ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

«Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του. «Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεσήμανε ότι συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις το συνεκτικό σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για την «παροχή ηθικής αναγνώρισης» που θα καταβληθεί μέχρι τις 10 Απριλίου ειδικά στους «αγωνιστές της πρώτης γραμμής», δηλαδή προς 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι που για τη χώρα μας, που βρισκόταν σε ειδικό καθεστώς, δεν ήταν δεδομένο. «Μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενταχθήκαμε επιτέλους και εμείς στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα του έτους 2020. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις».

Τσίπρας: Η κρίση του κορωνοϊού δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, από όπου έστειλε το μήνυμα ότι «η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών».

Σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Σημείωσε ότι η κρίση «μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχαν υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία». «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με τον λόγο και την πράξη του «παρών» από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γεννηματά: Απαιτείται οπωσδήποτε ενίσχυση του ΕΣΥ

«Η κυβέρνηση ολιγώρησε κι έτσι είχαμε τις ουρές στις τράπεζες, το ίδιο έκανε και με τα σούπερ μάρκετ και τις εκκλησίες», είπε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής. «Υπάρχει απόσταση από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, που όντως υπάρχει, με αυτό της πολιτικής ευθύνης. Απαιτείται οπωσδήποτε ενίσχυση του ΕΣΥ», υπογράμμισε, ακόμα, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενισχύοντας την άποψή της πως η κυβέρνηση ολιγώρησε, τόσο στο θέμα των τραπεζών, όσο σε αυτό των σούπερ μάρκετ και των εκκλησιών.

«Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να προβλέπει και να προλαμβάνει», επισήμανε η κ. Γεννηματά, κάτι που, όπως συμπλήρωσε, δε συνέβη από την πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να έχουμε συνωστισμούς και προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό.

«Είναι δυνατόν να μην έχουν ληφθεί μέτρα για τις τράπεζες; Να μην έχει γίνει διευκόλυνση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις οφειλές τους, ιδίως όσον αφορά στους λογαριασμούς τους; Διανοείται κανείς πως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα μπορούσε να κοπεί το νερό, το ρεύμα ή το τηλέφωνο σε πολίτη;», διερωτήθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Επιπλέον, οι συντάξεις θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί νωρίτερα, πρόσθεσε.

«Επιβάλλεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, πρόληψη και γρήγορα αντανακλαστικά», συνέχισε η κ. Γεννηματά, που – όπως είπε – «ο πόλεμος γίνεται σε τρία μέτωπα:

– Καθυστέρηση και συγκράτηση της διασποράς του ιού για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Ελπίζουμε κι εύχομαι να τα έχουμε καταφέρει,

– αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας που απαιτεί ενίσχυση του ΕΣΥ,

– τρίτον, το μέτωπο της οικονομίας. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη, αλλά χρειάζεται από την πλευρά μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης που θα προστατεύει τους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και στα μέτρα της κυβέρνησης.

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ελληνικός λαός να βγει όρθιος από αυτή τη δοκιμασία προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του και τα δικαιώματά του μέσα στους τόπους δουλειάς» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί, και σας λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» επισήμανε.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ακυρώνει τις πάνω από 100.000 απολύσεις τον μήνα Μάρτιο και την ίδια στιγμή δίνει «νέα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας» και υπογράμμισε ότι η λύση είναι μία: «Πάγωμα όλων των αντεργατικών σχεδίων αμέσως, να μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε καμία μείωση προσωπικού, καμία μείωση μισθών, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις».

Αναφέρθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες και επισήμανε ότι αρκετές κατηγορίες αυτών δεν εντάσσονται για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου στους δικαιούχους «του πενιχρού έστω έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισής τους, όπως δεν λαμβάνονται και μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων».

Είπε ότι η κυβέρνηση «στο όνομα της "ατομικής ευθύνης", φιμώνει κάθε διαφορετική φωνή που μάχεται για τα οξυμένα προβλήματα και αναδεικνύει τις ελλείψεις και τις ευθύνες, και αυτή η φίμωση αφορά και πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, και τους υγιειονομικούς και άλλους εργαζόμενους και τα σωματεία τους».

Τόνισε ότι η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται όταν «συμβαδίζει με την συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» και όταν «ένα κράτος, μια κυβέρνηση που έχει την κύρια και πρωταρχική ευθύνη λύνει εδώ και τώρα τα επείγοντα προβλήματα που αφορούν στην υγεία και τα δικαιώματα του λαού».

Κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει να κουνά το δάχτυλο της "ατομικής ευθύνης" στο λαό» και με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες είπε «πάρτε τώρα μέτρα για πάγωμα οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση δόσεων των δανείων, προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δείτε πώς αμέσως θα σταματήσει και ο συνωστισμός και οι ουρές».

Επισήμανε ότι η στρατηγική της αναγωγής των πάντων στην «ατομική ευθύνη» έχει στόχο να «κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις οποίες ευθύνεται συνολικά η πολιτική της ΕΕ, της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης», τις οποίες υιοθέτησαν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα και να ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα των υγειονομικών.

Είπε ότι «ο μύθος για αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας έχει ήδη αποκαλυφθεί» και υπογράμμισε ότι «αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

Προσέθεσε ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει νέα δώρα και στους κλινικάρχες και επιχειρηματίες της Υγείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ και σε καναλάρχες και σε ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης επίταξης των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, «και όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη», της επίταξης όλων των αναγκαίων υλικών και τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών, της προμήθειας των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητούν οι υγειονομικοί, το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ, των αναγκαίων προσλήψεων υγεινομικού προσωπικού.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απρίλη» τόνισε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καθώς και μέτρα προστασίας των στρατευμένων και των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, υλοποιώντας και αξιοποιώντας τις 11 προτάσεις του ΚΚΕ και 37 ερωτήσεις που κατέθεσε για το θέμα.

Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όλων των φορέων με δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.

Ζήτησε το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει άμεσα μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και επίσημη τοποθέτηση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, «αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην βαθιά ύφεση στην οποία μπαίνει η ελληνική οικονομία, ενώ είχε προηγηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες και σημείωσε ότι την κρατική, κεϋνσιανού τύπου παρέμβαση στην οικονομία που εκθειάζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη δημοσιονομική χαλάρωση για να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία «θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα μόνιμα υποζύγια, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις νέες δανειοδοτήσεις».

«Κρατήστε μικρό καλάθι και μην πανηγυρίζετε ούτε για ευρωομόλογα, ούτε για διάφορες αστικές μορφές διαχείρισης που θα μας οδηγήσουν ως λαό, τα λαϊκά στρώματα, δεν εννοώ τους μεγάλους ομίλους σε χειρότερη κατάσταση ακόμα κι απ' τη σημερινή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν προστασίας και ασφάλειας, της αλληλεγγύης. έχει πια αποκαλυφθεί» είπε, τονίζοντας ότι «σήμερα ο κάθε λαός, μόνος του δίνει τη μάχη να επιβιώσει απ' αυτή την πανδημία».

«Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα μέσα σε τραγικές στιγμές για τους λαούς της Ευρώπης, ότι η ΕΕ δεν είναι ένωση για το συμφέρον των λαών, αλλά ιμπεριαλιστική καπιταλιστική ένωση κρατών, κι αυτό τα λέει από μόνο του όλα» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Γι' αυτό και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για μια συνολική ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών. Κι αυτό μόνο είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε». 

επιστροφή στην κορυφή