ΡΟΗ 24/7:

Αδιέξοδο στο Eurogroup - Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη

Eurogroup20

Σταϊκούρας: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών του Eurogroup, με επίκεντρο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, δεν επήλθε τελικά συμφωνία, λόγω της διαφοράς Βορρά και Νότου, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, να ανακοινώνει πως «έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη 9 Απριλίου, με στόχο «ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης».
Σύμφωνα με πληροφορίες το χάσμα που υπάρχει της Ιταλίας και της Ολλανδίας εμπόδισε την πρόοδο των συνομιλιών.
Σημειώνεται ότι η Ρώμη παραμένει κάθετα αντίθετη με την πρόταση για δανεισμό των χωρών από τον ESM, πόσο μάλλον εάν συνοδεύεται από δημοσιονομικούς όρους που θα περιλαμβάνουν και εποπτεία. Η Χάγη σταθερά αρνείται να συζητήσει τα κορονο-ομόλογα.

Στο μεταξύ ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

επιστροφή στην κορυφή