ΡΟΗ 24/7:

Προκαταβολή 50% των Κοινοτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς ζητά ο Απ. Πάνας

93904005 2964677063582159 2586994132505329664 n

Στο πλαίσιο της δέσμης προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού κόσμου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ως επικεφαλής, με άλλους Βουλευτές, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, με θέμα την αναγκαιότητα της παροχής του 50% των Κοινοτικών επιδοτήσεων του 2020 προκαταβολικά στους παραγωγούς.
Στο πλαίσιο της δέσμης προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, ενόψει των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Πάνας προχώρησε σε μια ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση με στόχο την άμεση παροχή λύσεων ρευστότητας στους παραγωγούς που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις άσχημες συνθήκες που δημιουργεί για αυτούς η νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά.
Ο κος Πάνας σημείωσε σχετικά: “Προχωράμε σε στοχευμένες προτάσεις για την αποτελεσματική υποβοήθηση των παραγωγών μέσω των κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων. Προτείνουμε το εξής απλό: την ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας που τόσο έχουν ανάγκη οι αγρότες μέσω της προκαταβολής του 50% των κοινοτικών ενισχύσεων του 2020 (αποστολή SMS σε εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, απλή ενεργοποίηση με βάση τις πληρωμές του 2019 ή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2020 κλπ.). Το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους των 850 εκ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο όπου θα συμψηφισθεί η ταμειακή διευκόλυνση με την προκαταβολή και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης. Δε σταματάμε να στηρίζουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε τον αγροτικό κόσμο”.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ:

Ο πρωτογενής τομέας γεωργοί και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί, βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα και αδιέξοδο που εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα θα θέσει σε κίνδυνο την παραγωγική τους ικανότητα και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Συγκεκριμένα από την μια μεριά οι εξαγωγές και η κατανάλωση έχουν επηρεασθεί από την κρίση και από την άλλη μεριά δεν υπάρχει η αναγκαία ταμειακή ρευστότητα για να μπορέσουν να προμηθευτούν εφόδια για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της παραγωγής τους για την τρέχουσα περίοδο. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περισσότερο από την καθυστέρηση ή αναστολή εξόφλησης των επιταγών που κατέχουν από πωλήσεις προϊόντων αλλά και από την ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης αυτή την περίοδο. Οι παραγωγοί ανέμεναν έτσι την ένταξή τους στα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού αλλά διαπίστωσαν ότι ο πρωτογενής τομέας απουσίαζε από αυτά. Για να κρατήσουμε ζωντανή την αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια χρειάζεται άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης. O σχεδιασμός αυτός για τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διατήρησης της παραγωγικής ικανότητας, η οποία προϋποθέτει επάρκεια εφοδίων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, αρδευτικό νερό κλπ.) και επίλυση των θεμάτων εργατών γης. Τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία, εξαιρούν εντελώς τον πρωτογενή τομέα και τα 150 εκ. Ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ως αριθμός, είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η παραγωγική διαδικασία τροφίμων έχει μια μεγάλη διαφορά από τη βιομηχανία και την εμπορία. Δεν σταματά και δεν ξεκινά με το κλείσιμο και το άνοιγμα ενός διακόπτη. Η αγροτική παραγωγή ακολουθεί χρονικούς βιολογικούς ρυθμούς και περισχοινισμούς. Υπάρχει ο καλλιεργητικός και παραγωγικός κύκλος. Εάν δεν λάβουμε σήμερα μέτρα και να θέλουμε αύριο δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε την ζημιά. Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το αναγκαίο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπομνήματα των εκπροσώπων παραγωγών και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν: Επομένως η πιο κατάλληλη λύση που απομένει είναι η χρηματοδότηση των επειγουσών αναγκών των γεωργών τώρα με απλοποιημένη διαδικασία με την καταβολή μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του 50% των κοινοτικών ενισχύσεων του 2020 (αποστολή SMS σε εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, απλή ενεργοποίηση με βάση τις πληρωμές του 2019 ή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2020 κλπ ). Λόγω της έκτακτης κατάστασης δεν υπάρχει ασυμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία ενώ το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους των 850 εκ ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο όπου θα συμψηφισθεί η ταμειακή διευκόλυνση με την προκαταβολή και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.
Ως εκ τούτου,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πώς θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας των αγροτών, θα προχωρήσουν σε ταμειακή διευκόλυνση ύψους 50% της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στο Μάιο;”.

επιστροφή στην κορυφή