ΡΟΗ 24/7:

Μητσοτάκης: Ξεκινά η τουριστική περίοδος στις 15 Ιουνίου

mhts pand2

Προστασία της εργασίας και φοροελαφύνσεις

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος, ανακοινώνοντας παράλληλα 3 πυλώνες στήριξης της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού, ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

«Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία και στην αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην αρχή του διαγγέλματος. «Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία, καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται, σε μία "γέφυρα". Η οποία από την άμυνα για την Υγεία, θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, το χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα», πρόσθεσε. «Οφείλουμε γρήγορα να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου. Ώστε από χώρα-παράδειγμα στην άμυνα κατά του ιού, να αναδειχθούμε και σε κράτος-πρότυπο για την επιστροφή στην ευημερία», επεσήμανε.

Μέτρα για την εργασία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα προστατευθεί ο κόσμος της εργασίας οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. «Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την επέκταση της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών και τους επόμενους μήνες: «Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού. Ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Στο εξής, όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης».

Μέτα φοροελάφρυνσης

Επίσης, ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις: «Γα τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση». Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και τα αλκοολούχα ποτά, αλλά και τα εισιτήρια των θερινών σινεμά. Επίσης ανακοίνωσε τη μείωση της προκαταβολής φόρου ειδικά για φέτος.

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου. «Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο», είπε. «Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων. Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων», πρόσθεσε.

Μέτρα για τον τουρισμό

Για τον τουρισμό ανέφερε: «Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς. Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας. Ας αντικρίσουμε, όμως, με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος. Και θα το ξαναπώ: Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου να ετοιμάσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. Γιατί η υπεράσπιση της απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας δεν σημαίνει παρά διόγκωση των ανισοτήτων».

«Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο. Και να είστε σίγουροι, μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι!», κατέληξε ο Πρωθυπουργός

επιστροφή στην κορυφή