ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: «Αμπελουργοί και Οινοποιοί αντιμετωπίζουν αβοήθητοι τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας»

panas amp

Ερώτηση από τον Βουλευτή Χαλκιδικής

Την ανάγκη στήριξης των αμπελουργών και οινοποιών της χώρας, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας.
Στην Ερώτηση τονίζει, ότι ο αμπελοοινικός κλάδος έχει πληγεί καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού η πτώση των πωλήσεων υπερβαίνει το 75%, συνέπεια της αναστολής δραστηριότητας στην εστίαση, αλλά και της μείωσης της τουριστικής κίνησης. Παράλληλα επισημαίνει, ότι με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται μείωση 3,8% στις συνολικές εξαγωγές κρασιών το 2019, με τους οίνους ΠΟΠ να εμφανίζουν πτώση 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Επίσης παρατηρείται παράπλευρη απώλεια στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί, αφού τα οινοποιεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Πάνας προτείνει τη στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών με εφάπαξ ενίσχυση και τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των οινοποιών, ενώ ρωτά τον κ. Βορίδη, αν σκέφτεται να ενεργοποιήσει το μέτρο του πράσινου τρύγου και της απόσταξης τρύγου, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ο Bουλευτής ζητά επίσης, από την κυβέρνηση, να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση των ελληνικών κρασιών στη διεθνή αγορά, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές.
Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χαλκιδικής, αναφέρει: «Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει ουσιαστικά μόνος του τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν καλύπτουν τους συγκεκριμένους κλάδους, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την στήριξη ενός κλάδου, που έχει προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην εθνική οικονομία».

επιστροφή στην κορυφή