ΡΟΗ 24/7:

Παράθυρο Μαξίμου για συμφωνία για Πρόεδρο και εκλογές μέσα στο 2015

samaras vouleutes

- Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές μέσα στο 2015
- Μέχρι τώρα η κυβερνητική γραμμή ήταν πως εκλογές θα γίνουν το 2016 όταν λήγει η θητεία της κυβέρνησης
- Δεν έχουμε τους 180 βουλευτές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας λέει κυβερνητική πηγή
- Σε μια δυναμική που ίσως αναπτυχθεί στην κοινωνία για να αλλάξει η γνώμη των ανεξάρτητων βουλευτών ποντάρει η κυβέρνηση
- Πως αντιδρά η κυβέρνηση στην αρχηγική εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου

 

Έχει ή δεν έχει η κυβέρνηση τους 180 Βουλευτές που θα της επιτρέψουν να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές; Δεν τους έχει, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται και να τους βρει. Όπως και δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο εκλογών ή της συναίνεσης τελικά, αφού για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει παράθυρο για εκλογές πριν από το 2016 και συγκεκριμένα μέσα στο 2015.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στους ανεξάρτητους (γενικώς) και σε εκείνους της ΑΝΕΛ, ειδικά μετά τις δηλώσεις Χαϊκάλη και Τσαρουχά πως ναι μεν η «γραμμή» του κόμματος είναι το «όχι» αλλά αν αλλάξουν οι συνθήκες και υπάρξει σοβαρός λόγος, τότε ίσως να αλλάξουν γνώμη.
Σε αυτές τις «ειδικές συνθήκες» φαίνεται πως ποντάρει και η κυβέρνηση όπως δήλωσε πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η αναγκαία κυβερνητική πλειοψηφία» ανάφερε και επεσήμανε με νόημα ότι «θα αναπτυχθεί μια δυναμική στην κοινωνία μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου που μπορεί να δημιουργήσει την αλλαγή δεδομένων στο πως θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι Βουλευτές».

Ο ίδιος παράγοντας άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η αλλαγή των δεδομένων «μπορεί να λειτουργήσει και στις κάλπες αν εκείνες προκύψουν από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας». Οι πρόωρες εκλογές λοιπόν παραμένουν στο τραπέζι παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τις αποφύγει. Χαρακτηριστική αυτού η φράση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην ομιλία του την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πως «δεν θα αφήσουμε κάποιους να ματαιώσουν την επιτυχία της χώρας για να την οδηγήσουν σε εκλογές».

Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα. Αν όμως εκλεγεί Πρόεδρος, τότε η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών. Τουλάχιστον άμεσα, γιατί φαίνεται πως βάζει νερό στο κρασί της και αντί για το 2016, το συζητάει να γίνουν εκτός του 2015.
Όπως τόνισε η ίδια κυβερνητική πηγή, δεν θα υπάρξει συμφωνία με κανένα κόμμα για πρόωρες εκλογές πριν από τον Δεκέμβριο του 2015, λίγους μήνες δηλαδή πριν λήξει η θητεία της κυβέρνησης.

Όσο για το τί θα γίνει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα; «Δεν θα υπάρχει συμφωνία πριν το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Άρα πάμε σε προεδρική εκλογή χωρίς να υπάρχει περιγραφή του πλαισίου της συμφωνίας», είπε.
Ο κυβερνητικός παράγοντας σχολίασε και την αρχηγική εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, που με 6σέλιδη ανακοίνωσή του ζήτησε συναίνεση από όλα τα κόμματα, εκλογή Προέδρου και νέα κυβέρνηση.

«Ας απαντήσει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού παράγοντα.

 

newsit.gr

επιστροφή στην κορυφή