ΡΟΗ 24/7:

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών για το 2019

aagrotis xwrafi

Απ. Πάνας: «Θετικές οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης μετά από σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση»

Με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 70423/3-6-2020 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, με θέμα «Ανάγκη κατάργησης ή έστω παράτασης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των αγροτών», ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, παρενέβη για ακόμα μία φορά με στόχο την οικονομική ελάφρυνση του αγροτικού κλάδου που αντιμετωπίζει μια νέα κρίση εισοδήματος.
Με την Ερώτηση, ο κος Πάνας, εξέθεσε το πρόβλημα της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες συγκεκριμένων κατηγοριών, ιδίως από το 2020-2021 και μετά όπου οι αγρότες που συμπληρώνουν πέντε έτη από το έτος έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καλούνται να καταβάλουν το ποσό του τέλους επιτηδεύματος, βάσει των ακαθάριστων εσόδων τους, των επιδοτήσεων που λαμβάνουν, τηρουμένων βιβλίων και λογιστικών στοιχείων.
Δέσμευση, ωστόσο, του κ. Μητσοτάκη, ήδη πριν από την ανάδειξή του ως Πρωθυπουργού από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ήταν η καθολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους υπόχρεους επαγγελματίες, για την οποία μάλιστα είχε δεσμευθεί και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από 1-1-2019, αλλά εντός του 2019 η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε. Τώρα λοιπόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, δεσμεύθηκε εκ νέου στη Βουλή για επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες για το έτος 2019.
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Μετά την παρέμβασή μας καταθέτοντας Ερώτηση προ ολίγων ημερών, η Κυβέρνηση υλοποιεί επιτέλους τις δεσμεύσεις της προσφέροντας στον αγροτικό κόσμο μια ανάσα από τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις, που παρά τα μειωμένα έσοδα του κλάδου, λόγω κορονοϊού, δεν σταμάτησαν να τρέχουν. Ελπίζουμε μόνο η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες να μην έχει τη μορφή προσωρινού μέτρου ανακούφισης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά να πάρει τον χαρακτήρα μόνιμης ρύθμισης που θα αποτελέσει έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και στο μέλλον».

επιστροφή στην κορυφή