ΡΟΗ 24/7:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει την απόφαση για την Αγία Σοφία

20201407 kzervas topouethsh agia sofia

Ψήφισμα με ευρεία πλειοψηφία ενάντια στη μετατροπή της σε τέμενος

Στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της απόφασης των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος προχώρησε την Τρίτη με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση του ψηφίσματος έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε εκτάκτως με μόνο θέμα συζήτησης αυτό που αφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Το ψήφισμα διαμορφώνεται ως εξής:

«Η απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε λατρευτικό χώρο – ισλαμικό τέμενος συνιστά προσβολή ενός οικουμενικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης, της Ορθοδοξίας και ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η υπεράσπιση του περίλαμπρου αυτού μνημείου και των αξιών που ακτινοβολεί σε όλη την οικουμένη είναι πρώτα απ’ όλα δικό μας χρέος τόσο ως κληρονόμων της βυζαντινής παράδοσης όσο όμως και ως πολιτών του κόσμου.

Ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης με ιστορία παράλληλη και διασυνδεμένη με αυτήν της Κωνσταντινούπολης, που συντίθεται από σειρά ιστορικών τραγωδιών του ελληνισμού, υποδοχέας προσφύγων και φιλόξενος τόπος δημιουργίας πολλών λαών διατρανώνει την αντίθεσή της στην απόφαση αυτή που επιχειρεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μνημείου και να το καθυποτάξει σε αναθεωρητικές ιστορικές και γεωπολιτικές προσεγγίσεις.

Η Αγία Σοφία σύμβολο συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης λαών και θρησκειών, εξάλλου, αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκοσμίου κάλλους και τελεί υπό την προστασία της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η απόφαση αυτή του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν βρίσκει απέναντί της όλον τον πολιτισμένο κόσμο και αποκαλύπτει την επιλογή της να βρίσκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO αλλά και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου. Ως μέσο πίεσης δε προτείνουμε και ζητούμε την πιθανή επιβολή κυρώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτό :

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιδρούν σε κάθε σημείο του κόσμου

Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση διεθνοποίησης του ζητήματος, με την ενεργοποίηση του δικτύου των αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη καθώς και του Ευρωπαϊκού
Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών

Καλούμε με τη σειρά μας σε εθνική ομοψυχία πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου

Διατρανώνουμε ότι η τήρηση όλων των ανωτέρω ενισχύει την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας προς όφελος όλων των λαών».

Το μήνυμα του Δημάρχου

«Η Αγία Σοφία ως σύμβολο είναι απόρθητη. Δεν μπορεί κανείς να τη σμικρύνει, δεν μπορεί κανείς να την περιορίσει στα δικά του εθνικά ή θρησκευτικά όρια, πόσο δε μάλλον να την εργαλειοποιήσει για εσωτερικούς ή άλλους πολιτικούς λόγους».

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την κεντρική τοποθέτησή του.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να καταλήξουν σε ψήφισμα καταδίκης της απόφασης αυτής, τονίζοντας ότι η βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς δεν είναι απλώς μια συμβολική ενέργεια, αλλά συνιστά ευθεία επίθεση στον πολιτισμένο κόσμο.

«Σας καλώ να σταθούμε αντάξιοι της Ιστορίας μας και να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα. Μήνυμα υπέρ του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, της συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης, μήνυμα σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μήνυμα αξιοπρέπειας, ιστορικής μνήμης και συλλογικής βούλησης», τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή επιστολών προς όλες τις αδελφοποιημένες με τη Θεσσαλονίκη πόλεις, από το Μπουσάν της Κορέας και το Σύδνεϋ της Αυστραλίας μέχρι το Τορόντο του Καναδά και το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Επίσης, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα απευθυνθεί με προσωπική επιστολή του και στον Δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, ζητώντας του να αρθεί στο ύψος της περίστασης και να αντιταχθεί σε μια τέτοια εξέλιξη.

επιστροφή στην κορυφή