Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Μακεδονίας για τον καταρροϊκό πυρετό

116891253 614768966113839 8035793367958864302 o

Με αφορμή εστίες σε νομούς της Περιφέρειας

Μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την επανεμφάνιση καταρροϊκού πυρετού σε προβατοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, θέτει προς η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" της ομώνυμης Περιφέρειας.

"Ο καταρροϊκός πυρετός έκανε την επανεμφάνιση στη χώρα, με κρούσματα να εμφανίζονται και στις Ενότητες της Περιφέρειας μας, ενώ οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να τα δηλώσουν, γιατί αυτό θα συνοδευτεί με υποχρεωτικό σταβλισμό των κοπαδιών και την οικονομική τους επιβάρυνση με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που –από τη φύση της δουλειάς τους– δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα", αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης.

"Στο μεταξύ, ενώ σύμφωνα με τους κτηνιάτρους θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των μονάδων, αμφίβολο είναι αν θα ξεκινήσει και σε 2 μήνες από τώρα, αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, θα αναλάβουν οι υποστελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες της κάθε Π.Ε. όλες τις διαδικασίες για τους διεθνείς διαγωνισμούς, την αγορά και τη διάθεση εμβολίων. Είναι δηλαδή ήδη βέβαιο ότι δε θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι απαραίτητοι προληπτικοί εμβολιασμοί", συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

"Δραματικές λοιπόν θα είναι για άλλη μια φορά οι καταστάσεις που θα βιώσουν οι κτηνοτρόφοι και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, από την εγκληματική αδιαφορία των διοικούντων που αφορούν:

- Τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους και λοιπό βοηθητικό προσωπικό στις κρατικές κτηνιατρικές διευθύνσεις και την αδυναμία των ελαχίστων, να ελέγξουν, λόγω μη κάλυψης της μετακίνησης τους με οχήματα και καύσιμα.

- Την απουσία ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι-ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια,

- Την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την ασθένεια", επισημαίνει η "Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας".

"Ακριβώς αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι έμποροι που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, όμως εκβιάζουν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές τιμές γάλα και σφάγια. Με τον τρόπο αυτόν αισχροκερδούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, ώστε:

• Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος τους

• Να απαλλαγούν από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς

• Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, ειδικά διασφαλίζοντας την γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών,

• Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Π.Κ.Μ. με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό

-Διασφάλισε η Διοίκηση της ΠΚΜ τους απαραίτητους ψεκασμούς, για την πρόληψη του συγκεκριμένου νοσήματος και άλλων ζωονόσων μεταδιδόμενων με τα κουνούπια; Αν ναι, ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητά τους; Που και πότε; Πόσα χρήματα διατέθηκαν από την Περιφέρεια Κ.Μ. για το σκοπό αυτό;", καταλήγει η σχετική επερώτηση.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020