ΡΟΗ 24/7:

"Εφεδρείες" και "πολεμοφόδια" για τα δύσκολα που έρχονται (ΦΩΤΟ)

118802296 3335726779809601 139617765456345828 o

Σειρά επαφών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες εργαζόμενους, τις ελληνικές επιχειρήσεις στο δύσκολο φθινόπωρο και στο δύσκολο χειμώνα που έρχονται, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου στο πολιτικό-οικονομικό Φόρουμ στη ΔΕΘ, όπως δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του διαθέτει «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» για να το πετύχει αυτό.

«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο Διοικητήριο με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την εκτέλεση μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ και περιέχουν την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το β΄ τρίμηνο του 2020 θα είναι της τάξης του 15,2% και σημείωσε: «Είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει -και όντως είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα νούμερο μεγάλο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄ τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με 19% και η Ιταλία με 17,3%.

Τόνισε πως κάνει αυτή την επισήμανση γιατί στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι ίσως από τη σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμούμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα κλείσουμε με μία ύφεση της τάξης του 7,9%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα το 2021 να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση και να έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη, λέγοντας:

«Οριστικά θα βγούμε από την κρίση μόνο όταν θα βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή και ένα εμβόλιο.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τα χρονοδιαγράμματα ως προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων που θα έχουμε ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε κατ' ελάχιστον 6 δύσκολους μήνες μπροστά μας και γι αυτό είμαστε εδώ πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη κρίση και θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «γλυκόπικρη» τη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, διότι για λόγους απολύτως ευνόητους και κατανοητούς η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την 85η ΔΕΘ.

Τόνισε, όμως, ότι επέλεξε να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το διήμερο Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου και με την ομιλία που θα κάνει στο Thessaloniki Helexpo Forum θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ ταυτόχρονα σε μια ειδική εκδήλωση θα μιλήσει για τον σχεδιασμό, για όσα έχει κάνει και για όσα θα κάνει για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, στις σημερινές συσκέψεις με τους εκπροσώπους φορέων έγινε μια ανασκόπηση της σημαντικής προόδου η οποία έχει συντελεστεί στον έναν χρόνο που μεσολάβησε από την περσινή ΔΕΘ, και στην ομιλία του στις 12/9 θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί πιο αναλυτικά για το τι έχει γίνει και κυρίως τι θα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ζητήματα, όπως τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, το Flyover, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το Λιμάνι, τη ΔΕΘ, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς (THESS INTEC), η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η καινοτομία.

Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των λεωφορείων που διαθέτουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, δεδομένου ότι ο στόλος του ΟΑΣΘ έχει αυξηθεί κατά 54% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και η ενίσχυσή του αναμένεται να ξεπεράσει το 130% το καλοκαίρι του 2021.

Λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού και του υγειονομικού πρωτοκόλλου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις συμμετοχές μελών της κυβέρνησης στην ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, ώστε να παραστούν περισσότεροι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Θ. Καράογλου: Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα

«Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ένας ιδιαίτερος Σεπτέμβριος, αφού οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων μια απόφαση ευθύνης, η μη πραγματοποίηση, δηλαδή, της 85ης ΔΕΘ, γιατί είπαμε πως αυτό που είναι πιο σημαντικό από όλα είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις σημερινές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και είπε πως «απέδειξαν ότι η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και προσωπικά του πρωθυπουργού».

«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες της και υλοποιούμε πολιτικές που απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλεί ο κορωνοϊός», σημείωσε ο κ. Καράογλου και συνέχισε:

«Με οδηγό το τρίπτυχο αξιοπιστία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα, τιμούμε το συμβόλαιο αλήθειας που υπογράψαμε με τους συμπατριώτες μας το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019. Στους 14 μήνες που μεσολάβησαν, η Μακεδονία και η Θράκη αφυπνίζονται. Ανακτούν την αυτοπεποίθηση που τους έλειψε τα προηγούμενα χρόνια και παύουν να είναι συνώνυμες των ανεκπλήρωτων προσδοκιών και της πολιτικόλογης φλυαρίας.

118807665 3335719233143689 6012983742095102029 o

Μιλούν τα έργα μας, γιατί οι πολίτες κρίνουν και αξιολογούν πράξεις και όχι προθέσεις. Η υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec", η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, τα μεγάλα έργα υποδομής που περνούν στη φάση της κατασκευής, η επένδυση της Pfizer και της Cisco, είναι ορισμένες από τις έμπρακτες αποδείξεις ότι πολλά αλλάζουν προς το καλύτερο.

Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται πιο εξωστρεφής. Επενδύει στην καινοτομία αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ώστε να κάνει ποιοτικά άλματα προς τα εμπρός».

Η συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς

Ζητήματα ενίσχυσης της ρευστότητας, παραγωγικών επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), όπως τόνισε ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σαββάκης.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΒΕ είπε ότι τέθηκαν επί τάπητος και τα μεγάλα projects που αφορούν τη Θεσσαλονίκη επισημαίνοντας πως "κάποια από αυτά ήδη προχωρούν, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και το Τhess INTEC, ενώ υπό εξέταση παραμένει η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου".

«Συζητήσαμε τα θέματα που είχαμε ανοιχτά από την προηγούμενη συνάντηση της Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι είναι η συνέχεια των πολύ παραγωγικών συναντήσεων που έχουμε με τον πρωθυπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κατέθεσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό, το οποίο αναπτύσσεται σε επτά άξονες προτάσεων και σε αυτό περιλαμβάνονται 28 μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.

«Ο πρωθυπουργός φάνηκε αρκετά ενήμερος και θα έλεγα ότι πολλές φορές προηγείται και των απόψεών μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πάρα πολλά από όσα τέθηκαν στη συνάντηση «θα πραγματοποιηθούν και με εκπλήξεις» ενώ ανέφερε ότι «εντός του Σεπτεμβρίου θα τρέξει και τρίτο κύμα επιστρεπτέας καταβολής, η οποία και θα αυξηθεί».

118824796 3335720006476945 7701096919555924917 o

Τέλη Νοεμβρίου 500 λεωφορεία στους δρόμους

«Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του διαγωνισμού για τα 180 λεωφορεία που μισθώνει ο ΟΑΣΘ, τα οποία, μαζί με τα 50 που φέρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσουν στο επόμενο δίμηνο, σταδιακά, τις αστικές συγκοινωνίες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόρδας, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Επισήμανε επίσης ότι οι συγκοινωνίες στην περιαστική ζώνη, έχουν αναταχθεί στο 100% και πρόσθεσε ότι τέλος Νοεμβρίου, θα κυκλοφορούν στους δρόμους περισσότερα από 500 λεωφορεία.

ΔΕΘ και πολιτικοοικονομικό forum

Για τη διεξαγωγή του πολιτικοοικονομικού φόρουμ σε αντικατάσταση της ακυρωθείσας φετινής 85ης ΔΕΘ και για την ανάπλαση της ΔΕΘ, συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τζήκας τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό φέτος να μπορέσουμε να οργανώσουμε αυτό το φόρουμ και αν πάνε όλα καλά να μπορούμε να το καθιερώσουμε τα επόμενα χρόνια».

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ επισήμανε πως «ετοιμάζεται το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα δοθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας. Εμείς είμαστε έτοιμοι όσον αφορά τον διαγωνισμό. Διαπραγματευόμαστε με την παγκόσμια ένωση αρχιτεκτόνων για την επιτροπή αξιολόγησης και την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε επίσης την περίληψη του διαγωνισμού στο site της Έκθεσης και μέχρι το τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας.

«Καταλήξαμε στην αναγκαιότητα να ταραχτούν τα λιμνάζοντα νερά στον τομέα που αφορά τα μακεδονικά σήματα», επισήμανε εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Στη συνάντηση όπως διευκρίνισε, τονίστηκε η αναγκαιότητα να τρέξει το πρόγραμμα για την προώθηση του μακεδονικού σήματος παντού, που είναι διάρκειας τριών χρόνων κι εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσια αποτελέσματα.Αναφερόμενος στις εξαγωγές της χώρας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι ο μεγάλος στόχος να αυξηθεί το ποσοστό εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ της χώρας από το 18,1% το 2019 «στο 24% και 25% σε βάθος χρόνου. Θέλουμε οι εξαγωγές αγαθών μαζί με υπηρεσίες και πετρελαιοειδή να αναρριχηθούν στο 50% στα επόμενα τέσσερα χρόνια, από το 39,1% όπου βρίσκονται».

Πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για όλη την Ελλάδα

Για τα θέματα της Εγνατίας Οδού ΑΕ, που επίσης είναι πρόεδρος ο κ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι προχωρούν τα θέματα παραχώρησής της, όπως και των Project που έχει αναλάβει να τρέξει. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Κωνσταντίνος Κουτσούκος γνωστοποίησε «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπουργείο Υποδομών, για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στελέχη της ΟΛΘ Α.Ε. παρουσίασαν το επενδυτικό πρόγραμμα και ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τις προοπτικές ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της ΟΛΘ Α.Ε. σε χώρες της Βαλκανικής, μέσω συνεργασιών. Η πρόοδος των έργων οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης ενώ η Διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού, των υπουργών της κυβέρνησης κι εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθειά της να αναβαθμιστεί η θέση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη λιμενική βιομηχανία, δημιουργώντας ένα πυρήνα/κόμβο ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο ΥΜΑ-Θ, συνοδευόμενος από υπουργούς. Τον υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και αμέσως μετά είχε συνάντηση με βουλευτές της ΝΔ από τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι όλοι φορούσαν μάσκες και σχολίασε: «Οι μάσκες δουλεύουν όταν τις φοράμε όλοι».

Ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη προσήλθαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

118766500 3335716833143929 2232798096269947567 o

επιστροφή στην κορυφή