ΡΟΗ 24/7:

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 17 μονάδων για τη ΝΔ

dhmoskophsh2

Τι λένε οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά

Προβάδισμα 17 μονάδων διατηρεί κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παίρνουν θέση, έχοντας εξασφαλίσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από το κοινωνικό σύνολο για τη διαχείριση των τριών βασικών θεμάτων που διαμορφώνουν και την πολιτική ατζέντα της περιόδου. Είναι σαφές ότι το βλέμμα της κοινής γνώμης εστιάζει στον κορωναϊό, τα εθνικά και την οικονομική κατάσταση, με ανησυχίες και προσδοκίες που οδηγούν και σε επιμέρους μεταβολές σε σχέση με το πολιτικό κλίμα που καταγραφόταν στη φάση της μεγάλη καραντίνας.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,5% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7%, στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2% και ακολουθούν Ελληνική Λύση στο 3,5% και το ΜεΡΑ25 στο 2,5%.

Παράλληλα οι πολίτες κρίνουν σε ποσοστό 52,3% ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 26,2%.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου με την Τουρκία το προσεχές διάστημα, το 63,7% απαντά «πολύ και αρκετά» με το 34,5% να απαντά «λίγο και καθόλου».

Το 69,8% τάσσεται υπέρ της επιδίωξης έναρξης διαλόγου με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης ενώ μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (49,2% απαντά «ναι και μάλλον ναι» και 47,1% απαντά «όχι και μάλλον όχι»).

Σε ότι αφορά τον κορωναϊού, τέλος, και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, το 52,1% τους κρίνει θετικά και μάλλον θετικά ενώ το 44,1% τους κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά, ενώ με ποσοστά άνω του 80% η πλειονότητα φοβάται για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

επιστροφή στην κορυφή