ΡΟΗ 24/7:

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Διάλογος με την Τουρκία μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση

Ehyq0dUWsAEdA0W

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργό στο Βελλίδειο

Τα ελληνοτουρκικά, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για τα επόμενα χρόνια, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά και το μεταναστευτικό, κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ελληνοτουρκικά και εξοπλιστικό πρόγραμμα

Θετικός εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στην προοπτική να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ως πρώτο θετικό βήμα από την τουρκική πλευρά την επιστροφή του ερευνητικού Οruc Reis και της συνοδείας του στην Αττάλεια.

«Η Ελλάδα είναι μία δύναμη ειρήνης με πολύ ισχυρές συμμαχίες. Εναπόκειται στην Τουρκία να δείξει ότι το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης που έγινε θα αποτελέσει τον πρόλογο μιας βελτιούμενης κατάστασης στις σχέσεις μας, οι οποίες αφορούν συνολικά τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, τόνισε ακόμη ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ενισχυμένη διπλωματικά, η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο για τη μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία που είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής από τη γείτονα εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα καθίσει στο τραπέζι», είπε.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε χθες. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει από τη Γαλλία 6 νέα αεροσκάφη Rafale και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, με στόχο τα πρώτα αεροπλάνα να φτάσουν στη χώρα στα μέσα του 2021 και το σχετικό πρόγραμμα αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Παράλληλα μίλησε για αγορά τεσσάρων καινούργιων φρεγατών και αναβάθμιση άλλων τεσσάρων, τονίζοντας ότι μετά από μία 10ετή οικονομική κρίση ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού χρειάζεται ανανέωση. Ακόμη επανέλαβε την εξαγγελία για 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο αεροπλάνα και πλοία. Είναι το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ενισχύουμε, είναι η αμυντική βιομηχανία, είναι η κυβερνοασφάλεια. Γι' αυτό έχουμε ένα ολιστικό σχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε αμυντικές προμήθειες», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη στρατιωτική θητεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

"Στοίχημα" ο εμβολιασμός των πολιτών

Αναφορικά με το εμβόλιο του Covid-19, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμο σε μερικούς μήνες, κάνοντας λόγο μάλιστα για "εμβόλια", ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί άμεσα και όλες τις ποσότητες εμβολίου που της αναλογεί. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το δύσκολο είναι να πειστεί η κοινή γνώμη.

«Βλέπω αρκετούς ανθρώπους που διστάζουν γι' αυτό και άλλωστε και όλες οι εταιρείες υπέγραψαν σύμφωνο ώστε να μην διαθέσουν εμβόλιο στην αγορά χωρίς να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα κάνει πρώτος το εμβόλιο, ώστε να δώσει το παράδειγμα.

Ισχυρότερο το ΕΣΥ

«Με το lockdown κερδίσαμε χρόνο. Τώρα είμαστε πιο έτοιμοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ανέφερε προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ πρόσθεσε πως θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις αλλά και θα δημιουργηθούν πολλές νέες κλίνες εντατικής. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει».

Έτοιμα να λειτουργήσουν τα σχολεία

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων που ξεκινά αύριο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους μαθητές. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε μαθητές και δασκάλους. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί η διανομή των μασκών σε όλη την περιφέρεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο» τόνισε, κάνοντας έκκληση προς τους γονείς να ωθούν τα παιδιά τους στη χρήση μάσκας. «Ο λόγος που επιμένουμε σε μάσκα είναι ότι αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερου κύματος», είπε, προσθέτοντας: «Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλους. Επιμένουμε στη χρήση μάσκας διότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να προστατευτούμε. Θέλω να ζητήσω να ακολουθήσουν όλοι τις υποδείξεις των ειδικών γιατί είναι για το καλό τους - για το καλό των παιδιών, των γονέων, των παππούδων».

Τα οικονομικά μέτρα

Αναφερόμενος στο πακέτο των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε χθες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Το χθεσινό πακέτο μέτρων αποτελεί μία σημαντική στήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία είχε υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έδωσε διευκρινήσεις αναφορικά με τις εξαγγελίες περί επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, όπου το κράτος θα καλύπτει για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και του εργοδότη. «Είχα πει ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας με τον τρόπο που το κάνουμε ως σήμερα, στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγάλη κλίμακα» εξήγησε. Αναφορικά με το πρόγραμμα υπογράμμισε πως θα εξαγγελθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα από το Υπουργό Εργασίας.

Ερωτηθείς για την κριτική της αντιπολίτευσης με αφορμή και την έκθεση Πισσαρίδη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι ωραίες ταμπέλες ωραία καίγονται». «Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε για να κάνουμε αυτό που του είπαμε προεκλογικά. Δεν μας εμπιστεύτηκε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης» τόνισε, λέγοντας ότι «το πρόσθετο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία».

Μόνιμο ΚΥΤ στη Λέσβο

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος τον ρώτησε γιατί η κατάσταση στη Μόρια είναι χειρότερη επί των ημερών της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης - αναφερόμενος στη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ - είπε: «Υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες, μην έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση για την αποχώρησή τους από το νησί», λέγοντας ότι η καταστροφή του ΚΥΤ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία: Ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «μόνιμης δομής στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας». «Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία», είπε.

επιστροφή στην κορυφή