ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς στρατηγικό σχέδιο

tsipras deth2

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι το 32% να γίνει 42%

Τα ελληνοτουρκικά, η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η οικονομία κυριάρχησαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από το "Βελίδειο" στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα κρίσιμα ζητήματα.

Ελληνοτουρκικά: Χωρίς στρατιγικό σχέδιο ο κ. Μητσοτάκης

«Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τα ελληνοτουρκικά», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Όπως επεσήμανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, σε όχι εύκολες καταστάσεις. «Ωστόσο πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι όσο και δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, πάντα θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας», τόνισε. «Δεν διαχειριστήκαμε εύκολες περιστάσεις σε σχέση με τους γείτονες μας. Είχαμε την προσφυγική κρίση, είχαμε μεγάλες δυσκολίες με τους δύο Έλληνες στρατιωτικές που συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Και στις πιο δύσκολες στιγμές», ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, με την Τουρκία υπάρχει μία διαφορά: Η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, η οποία θα πρέπει να λυθεί μέσα από διάλογο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος, ωστόσο επεσήμανε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές επαφές για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Γι΄ αυτό και όλοι επικαλούμαστε τη Χάγη. Όμως για να πάμε στη Χάγη θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την Τουρκία, πού διαφωνούμε».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης. «Το Oruc Reis δεν άφησε σπιθαμή του Αιγαίου και ξαφνικά αποσύρθηκε. Υπήρξαν ανταλλάγματα; Υπήρξε συμφωνία στο Βερολίνο; Ποιο είναι το περιεχόμενο; Και ποια θα είναι η ατζέντα των διερευνητικών; Δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει κατάληξη για την υφαλοκρηπίδα μέσω των διερευνητικών. Το θέμα θα είναι το συνυποσχετικό με τη Χάγη. Στηρίζουμε τις θέσεις μας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Άρα πριν τη Χάγη πως θα συμφωνήσουμε για μικρότερη υφαλοκρηπίδα; Δεν θέλουμε πόλεμο. Δικαστική απόφαση θέλουμε», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το εάν υπήρξε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από το τουρκικό σκάφος, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σαφώς και υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν μας αφορά προφανώς το ποιοτικό αποτέλεσμα των ερευνών. Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι δεσμεύσεις της Τουρκίας αν έχει δώσει. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θέτουμε θέμα μη κυρώσεων επειδή απέσυρε το σκάφος η Τουρκία. Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει κυρώσεις στη Σύνοδο. Και φυσικά αν μην τι άλλο το πρώτο βαθμό κυρώσεων. Αν δεν γίνει, θα βρισκόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο και θα δούμε πολύ σύντομα το ίδιο έργο».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για "πολιτική απάτη" κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμιά διαφωνία με τη Συμφωνία, ωστόσο προτίμησε «να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό και να κερδίσει μερικούς ψήφους. Και τώρα δίνει μάχες για τον Ζάεφ», υπογράμμισε.

Για την πανδημία και το ενδεχόμενο lockdown

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει σε ενδεχόμενο νέο lockdown, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ουσιαστικό ερώτημα είναι τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες. Όπως είπε, η κυβέρνηση έδειχνε να καρπώνεται την επιτυχία των πρώτων μηνών, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους πολίτες, τώρα που κατάσταση επιδεινώνεται. «Αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός «δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία».

«Στόχος μας στις επόμενες εκλογές είναι το 32% να γίνει 42%»

«Δεν θα αποτελέσει έκπληξη και αιφνιδιασμό τυχόν επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές», είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα και μία αποτίμηση των περσινών εκλογών. «Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι στις δημοσκοπήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας στην προηγούμενη φάση της πανδημίας ότι ο ελληνικός λαός συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί, ενώ σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι τάσεις αλλάζουν με ραγδαίο τρόπο.

Ερωτηθείς γιατί δεν ζητάει εκλογές, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε: «Όταν μία πολιτική δύναμη διαπιστώνει ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδα, οφείλει να προσπαθήσει να διεκδικήσει την εξουσία. Με την πανδημία και τα εθνικά θέματα δεν μπορώ να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχαν θα είχα ζητήσει ήδη. Δεν κάνω αυτά που κάνει ο κύριος Μητσοτάκης. Τα πράγματα είναι ρευστά με την πανδημία. Καταθέτω την ετοιμότητά μου με ιδεολογική σαφήνεια αλλά είμαι υποχρεωμένος να έχω αίσθηση ευθύνης».

Για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομία

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν βάζω θέμα εθνικοποίησης τραπεζών, βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματά βάσει των μετοχών που κατέχει στις συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιωθεί με λεφτά του ελληνικού δημοσίου».

«Δεν μιλάμε για εθνικοποίηση, αλλά ούτε για ανάποδο σοσιαλισμό, δηλαδή σοσιαλισμό των πλουσίων. Δηλαδή να δίνει λεφτά το κράτος και μετά να μην έχει δικαιώματα. Αυτό δεν γίνεται. Το κρίσιμο ερώτημα που θέτετε είναι γιατί δεν το κάναμε εμείς όσο κυβερνούσαμε» είπε, εξηγώντας ότι όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα της Τρόικα ήταν η σωτηρία των τραπεζών.

«Όταν η χώρα βγήκε από Μνημόνια - συνέχισε - και έχει ανάσες και έχει σταθεί στα πόδια της ο στόχος μας ήταν αυτά να τα αλλάξουμε. Εμείς σχεδιάζαμε σε ορίζοντα οκταετίας, η πρώτη τετραετία ήταν η σωτηρία της χώρας. Τώρα, αν υπήρχε μια φορά λόγος και αιτία να αλλάξουν αυτά, είναι πλέον αναγκαίο. Τώρα δεν είναι ζήτημα μη προσαρμογής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, είμαστε η μοναδική χώρα που ο βασικός μέτοχος σε μια επιχείρηση εισηγμένη στο ΔΣ έχει μόνο έναν εκπρόσωπο. Αυτό συμβαίνει στις συστημικές τράπεζες. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην οικονομία. Και περίπτερο να θες να διοικήσεις αν είσαι βασικός μέτοχος αποφασίζεις», συμπλήρωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν παίζουν τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία. Αυτή τη στιγμή έξι στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός δανεισμού. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα για να μπορέσει κανείς να δανειστεί πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό 15 δισ. ευρώ ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι οι συστημικές τράπεζες τον τελευταίο χρόνο -ιδίως μετά την πανδημία- έχουν πάρει πάνω από 30 δις στην αγορά, εκ των οποίων τα 2,5 είναι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα είναι σε όσους δεν έχουν ανάγκη» είπε, ρωτώντας: «Πού είναι τα λεφτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν διατεθεί και που είναι οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία».

επιστροφή στην κορυφή