ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: Να ενταχθούν στην Δράση 4.1.1. όλοι οι αγρότες της ΚΠΜ που πληρούν τα κριτήρια

malama voulh edrana2

Έχει απορριφθεί σχεδόν το 40%, παρ' όλο που πληρούσε τα κριτήρια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στη Δράση 4.1.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού του προγράμματος, παρόλο που πληρούσαν τα κριτήρια. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 4 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Νομούς της Κεντ​ρικής Μακεδονίας, καθώς κι ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η Δράση 4.1.1 “Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης”, έχει ως στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την συνεπακόλουθη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Όπως επισημαίνεται, σε μία περίοδο, δε, που ο αγροτικός τομέας δοκιμάζεται έντονα από την ύφεση, την αύξηση του κόστους παραγωγής, την περιβαλλοντική επιδείνωση και την συμπίεση των τιμών, η συγκεκριμένη Δράση, μπορεί να προσφέρει σημαντικές λύσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη συγκεκριμένη Δράση κατέθεσαν προτάσεις που πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος πάνω από 3.500 αγρότες, κτηνοτρόφοι και συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις). Εντούτοις, σχεδόν το 40% αυτών των αιτήσεων απορρίφθηκε εξαιτίας της εξάντλησης του προϋπολογισμού της συγκεκριμένης Δράσης. Το γεγονός αυτό στερεί σε 1.460 αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας την δυνατότητα να αναπτυχθούν, να εφαρμόσουν νέες μεθόδους παραγωγής και τελικά να μπορέσουν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ενίσχυσης του προϋπολογισμού της συγκεκριμένης δράσης, ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

επιστροφή στην κορυφή