ΡΟΗ 24/7:

Δέσμη άμεσων παρεμβάσεων για την προστασία της μελισσοκομίας ζητά η Κ. Μάλαμα

121058604 1251814771859795 7444294174990578677 o

Δύο ερωτήσεις στη Βουλή

Σε δέσμη κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία και της Βουλευτού Χαλκιδικής, Κυριακής Μάλαμα, σε σχέση με την προστασία και στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την στήριξη του μελιού και του μελισσοκόμου.

Η πρώτη αφορά στα μέτρα ενίσχυσης της μελισσοκομίας, η οποία πλήττεται έντονα από την κρίση του κορωνοϊού και την συνεπακόλουθη κρίση στον τουριστικό τομέα. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, θα πρέπει άμεσα η μελισσοκομία να ενταχθεί στους πληττόμενους κλάδους και να στηριχτεί το εισόδημα των μελισσοκόμων, ενώ απαιτούνται και σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των ενισχύσεων για το μέλι, το οποίο σήμερα εξαιρείται από τα περισσότερα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η δεύτερη κοινοβουλευτική ερώτηση αφορά στην προστασία του ελληνικού μελιού από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και στην καθιέρωση του ελληνικού σήματος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προστατευτεί ο μελισσοκόμος και θα αποκτήσει το ελληνικό μέλι πιο καλή θέση στην διεθνή αγορά, με δεδομένη την ποιότητα του ελληνικού παραγόμενου μελιού. Όπως υπογραμμίζει η Κυριακή Μάλαμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Χαλκιδική και την Βόρεια Ελλάδα, η μελισσοκομία φέτος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και σε σχέση με την πτώση της ζήτησης, αλλά κι ως προς τις πολύ χαμηλές τιμές στον παραγωγό. Επιβάλλεται η εικόνα αυτή να αλλάξει και θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσει μια εθνική στρατηγική για το μέλι, ώστε να θωρακιστεί το προϊόν και να επιβιώσουν οι μελισσοκόμοι

επιστροφή στην κορυφή