Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Δράση": Η νέα υπηρεσία δίκυκλης αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

21102020ypourgos002

Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τη νέα υπηρεσία δίκυκλης αστυνόμευσης «Δράση», που δραστηριοποιείται το τελευταίο δίμηνο και στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα το πρωί, το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου είχε σύσκεψη με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, πρόκειται για μια δίκυκλη ταχεία ομάδα άμεσης επέμβασης, πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, αντίστοιχη της οποίας έχει συγκροτηθεί και στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, η «Δράση» απαρτίζεται από περισσότερους από 40 αστυνομικούς, που κινούνται κατά ζεύγη σε δίκυκλα χαμηλού κυβισμού («παπάκια»).

«Έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν πολύ γρήγορα, σε οποιοδήποτε σημείο, θα αλωνίσουν στην κυριολεξία την πόλη. Είναι μια καινούργια δραστηριότητα που ήδη εδώ και δυο μήνες λειτουργεί με καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, με καλούς αστυνομικούς επικεφαλής, και είμαι βέβαιος ότι η νέα ομάδα "Δράση" θα προσθέσει αξία στην ασφάλεια της πόλης», είπε ο υπουργός, εκφράζοντας τη ικανοποίησή του για την «πολύ σημαντική» μείωση της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός εξήρε, επίσης, την συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στη λειτουργία του κοινού επιχειρησιακού κέντρου, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε στους αστυνομικούς της ομάδας «Δράση», με τους οποίους είχε συνομιλία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στις δράσεις της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτό τον μεγάλο, επικίνδυνο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας».

«Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται. Η μάσκα υψώνει τείχη στον αόρατο εχθρό. Όσοι σέβονται τον εαυτό τους, όσοι νοιάζονται για τον συμπολίτη και τον συνάνθρωπό τους, όσοι αγαπάνε την πόλη, φοράνε μάσκα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει πολλούς εχθρούς. Είναι βέβαιο ότι και τώρα μπορεί, με τις δράσεις της, την ευθύνη των πολιτών της, να αντιμετωπίσει κι αυτόν τον αόρατο εχθρό».

«Η Ελληνική Αστυνομία», υπογράμμισε ο υπουργός, «είναι παρούσα στην αντιμετώπιση του Covid. Κάνει χιλιάδες ελέγχους, διαπιστώνει επίσης χιλιάδες παραβάσεις. Δεν έχουμε καμιά διάθεση αντιδικίας με τους συμπολίτες μας αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε έστω τους λίγους ανεύθυνους και ασυνείδητους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα παραβαίνοντας τις εντολές και τις οδηγίες των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι είναι οι αρμοδιότεροι όλων να δίνουν οδηγίες».

Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση φαινομένων συγχρωτισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε πως «θα επιχειρήσουμε με όλα τα μέσα συνεννόησης να μην επιτρέψουμε μεγάλες συγκεντρώσεις» και διερωτήθηκε «γιατί οι δυνάμεις του νόμου και οι συμπολίτες μας να υφίστανται για λίγους ανθρώπους τόσο μεγάλη ζημιά που σχετίζεται ακόμη και με την ανθρώπινη ζωή». Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα «είμαστε παρόντες είτε να αποτρέψουμε είτε να προκαλέσουμε διάλυση συγκεντρώσεων που δυστυχώς στηρίζονται σε ανεύθυνες αντιλήψεις και τροφοδοτούν με πανδημία την περιοχή και κάνουν μεγάλη ζημιά σε όλη την κοινωνία». 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την πρόσληψη άλλων 800 συνοριοφυλάκων στη βόρεια Ελλάδα.

«Σας ανακοινώνω σήμερα ότι προχωράμε στην πρόσληψη άλλων 800 συνοριοφυλάκων στην Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων 600 θα τοποθετηθούν στον Έβρο, 100 στη Ροδόπη και 100 στην Καβάλα έτσι ώστε να συγκροτήσουμε και μία δεύτερη γραμμή άμυνας για να είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, τις περιοχές που είναι ευαίσθητες στη βόρεια Ελλάδα, τις προστατεύει και δεν πρόκειται ειλικρινά να περάσει κανείς παράνομος στη χώρα παρά μόνο αυτοί που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Συμφωνία της Γενεύης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που θαλάσσια και χερσαία σύνορα στη χώρα φυλάσσονται τόσο αποτελεσματικά», σημείωσε και εξήγησε ότι «η πρόσληψη των 800 θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα εκπαιδευτούν έτσι ώστε περίπου την Άνοιξη του 2021 να τοποθετηθούν στις νέες μονάδες».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία σε όσα συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θυμάστε πριν λίγους μήνες το έπος του Έβρου, όταν η Ελλάδα είπε στον κ. Ερντογάν ότι δεν θα περάσουν και δεν θα σας περάσει, και δεν τους πέρασε και δεν πέρασε κανείς. Σήμερα, το έπος τους Έβρου το μετατρέπουμε σε μία διαρκή πολιτική φύλαξης των συνόρων, όπου ήδη κατασκευάζεται ο φράχτης που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, ήδη κατασκευάζεται το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων με θερμικές κάμερες και ραντάρ».

Σημείωσε, δε, ότι αναλαμβάνουν επίσης καθήκοντα και «οι 400 νέοι συνοριοφύλακες ως κανονικοί αστυνομικοί και προστίθενται στους υπόλοιπους συνοριοφύλακες και αστυνομικούς του Έβρου».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε ακόμη στην ενίσχυση της ΓΑΔΘ με 277 νέους αστυνομικούς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση αλλά και στις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται με στόχο  «να καταστήσουν ασφαλή όλη την περιοχή και δράσεις που σχετίζονται με το μεταναστευτικό». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «εδώ και λίγους μήνες επί της Εγνατίας Οδού στο Δήμο Βόλβης και στο Δήμο Δέλτα, που είναι δήμος με πολλές δομές προσφύγων και μεταναστών, δρουν 50 νέοι αστυνομικοί οι οποίοι είναι συγκροτημένοι σε ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας, έχουν τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτό αποκλειστικά και διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα το μεταναστευτικό στις μεγάλες δομές της Βόλβης και του δήμου Δέλτα και ταυτόχρονα αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχων επί της Εγνατίας Οδού».

21102020ypourgos001

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 21:44

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020