ΡΟΗ 24/7:

Την επόμενη εβδομάδα ο Παπανδρέου ανακοινώνει το νέο κόμμα

papandreou komma

Το όνομα του πολιτικού σχηματισμού που ετοιμάζει ο πρώην Πρωθυπουργός θα παραπέμπει στην «Αλλαγή» - Κεντρικό ρόλο στο νέο κόμμα διαδραματίσουν οι βουλευτές Θάνος Μωραϊτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Συμεών Κεδίκογλου και Νίκος Σηφουνάκης


Ο κύβος ερρίφθη στο ΠΑΣΟΚ το οποίο πλέον βαίνει και τυπικά προς τη διάσπαση. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, παίρνοντας μαζί του όλους τους πολιτικούς φίλους του και Βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν. Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος, το όνομα του οποίου θα παραπέμπει στην «Αλλαγή», ενώ δεν αποκλείεται να είναι μόνο αυτή η λέξη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε ανοιχτή εκδήλωση εντός της επόμενης εβδομάδας με έμφαση στα νέα πρόσωπα. Μάλιστα δύο θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού σχηματισμού:

- ένα κόμμα κινηματικού χαρακτήρα ανοιχτό σε διαφορετικές τάσεις, οι οποίες θα κινούνται στον ευρύτερο χώρο του Κέντρο

- συμμετοχή νέων ανθρώπων σε όλα τα ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Ο πρώην Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, ενώ άνθρωποι που θα στελεχώσουν την προσπάθεια και μένουν μόνιμα στην επαρχία έχουν κληθεί στην Αθήνα. Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι Βουλευτές Θάνος Μωραϊτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Συμεών Κεδίκογλου και Νίκος Σηφουνάκης.

Επιπλέον επιτελικό ρόλο θα έχουν οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιώργος Ελενόπουλος, Νίκος Ζιώγας και Γιώργος Πετρουλάκης. Επικεφαλής του κόμματος θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός, αν και πριν από μερικές εβδομάδες συζητιόταν η πιθανότητα να ηγηθεί κάποιο άλλο προβεβλημένο στέλεχος της ομάδας των παπανδρεϊκών.

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου κόμματος είναι γρήγορες προκειμένου τα στελέχη που το προετοιμάζουν να προλάβουν τις πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητη την επιχείρηση διάσπασης της παράταξης. Ήδη από εχθές ο κ. Βενιζέλος έδωσε μέσω διαρροών ένα δείγμα των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν την επομένη της ίδρυσης του νέου κόμματος.

Συνεργάτες του σε «άτυπη ενημέρωση» σημείωναν πως είναι «αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό». Υπενθύμιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν υπεύθυνος «τόσο της περιόδου των καταλυτικών επιλογών τόσο για την ένταξη στο μνημόνιο (2010), όσο και για το σχηματισμό κυβερνητικών συνεργασιών (2011)». Συν τοις άλλοις ανέφεραν πως μια τέτοια ενέργεια «θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».

Ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα προσπάθεια αποτροπής της διάσπασης, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και θεωρείται σίγουρο πως θα παρέμβει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή