ΡΟΗ 24/7:

"H πόλη σήμερα ξαναβρίσκει τον εξωστρεφή της χαρακτήρα" (ΦΩΤΟ)

122722355 1754530598040535 8408508202170411720 o

Ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

«H Θεσσαλονίκη σήμερα ξαναβρίσκει τον εξωστρεφή της χαρακτήρα», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την ξενάγησή της στη Δημοτική Πινακοθήκη που στεγάζεται στην Casa Bianca.

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε για την ευγενική υποδοχή της στη Θεσσαλονίκη και είπε ότι νιώθει ιδιαίτερη συγκίνηση που την επισκέπτεται, καθώς είναι η πόλη όπου γεννήθηκε και αγαπημένη πόλη η οποία έχει αφήσει βαθύ συναισθηματικό αποτύπωμα μέσα της.

«Κάθε φορά που την επισκέπτομαι, αισθάνομαι την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της σαν προστατευτικό κέλυφος γύρω μου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Επιστρέφω στις αναμνήσεις, στους τόπους της παιδικής μου ηλικίας, στα αγαπημένα πρόσωπα, στη γλυκύτητα μιας απλής καθημερινότητας. Αλλά και σε στιγμές που ανήκουν πια στην ιστορία, ωστόσο για μένα διατηρούν την απτή πυκνότητα του βιώματος, που δεν έχει ξεθωριάσει από τον χρόνο. Φωτεινές, αλλά και σκοτεινές στιγμές. Κάποτε ανοιχτή και πολυπολιτισμική, μ' ένα μοναδικό, πλούσιο υπόβαθρο, όπου διασταυρώθηκαν και αλληλοεπίδρασαν τρεις θρησκείες, αργότερα περίκλειστη και εσωστρεφής, “ γεμάτη αναταράξεις, αναστατώσεις, ξεριζωμούς και ξαναριζώματα”, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Μαρκ Μαζάουερ, η Θεσσαλονίκη σήμερα ξαναβρίσκει τον εξωστρεφή της χαρακτήρα. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι, πλουτίζω από τις παραστάσεις της, γοητεύομαι από τις επάλληλες στοιβάδες της ιστορίας της, ενθουσιάζομαι με τις ευφυείς παρεμβάσεις στον ιστό της πόλης».

122846830 1754530411373887 1614378053131039502 o

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η ξενάγησή της στη Δημοτική Πινακοθήκη και στην έκθεση με θέμα «Στρατιωτικοί Άγιοι του Βυζαντίου» της έφερε στο νου μια υποβλητική εικόνα του φημισμένου ζωγράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού, που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη για την οποία είπε τα εξής: «Είναι μια ιδιαίτερα εκφραστική σύνθεση φιλοτεχνημένη με σχεδιαστική τόλμη και θερμή χρωματική παλέτα. Ο Δαμασκηνός παρουσιάζει τον Χριστό να ευλογεί τέσσερις στρατιωτικούς αγίους, που απεικονίζονται πάνω στα άλογά τους, κρατώντας στα χέρια τους το σύμβολο του μαρτυρίου τους, ατενίζοντας τους αγγέλους που κατέρχονται από τα νέφη για να τους στέψουν το “ ουράνιο στέφος”. Ένας απ' αυτούς είναι ο Άγιος Δημήτριος, ο αθλοφόρος, αεικλεής και φιλόπολις, ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Συγκαταλέγεται κι αυτός στους στρατιωτικούς, τροπαιοφόρους αγίους, που μαρτύρησαν για την πίστη τους, όπως ο Άγιος Γεώργιος, ο Θεόδωρος Τήρωνας και ο Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, για να αναφέρω ενδεικτικά τους γνωστότερους, αλλά και μια γυναίκα, η Αγία Θεοδώρα της Βάστα, που μεταμφιέστηκε σε άντρα, πολέμησε σαν άντρας και σκοτώθηκε σαν άντρας. Η ρώμη, η γενναιότητα, η αυταπάρνηση αυτών των ένοπλων της εκκλησίας μας -416 στρατιωτικούς αγίους έχει μετρήσει ένας ερευνητής- συγκίνησαν βαθιά τους Χριστιανούς. Τους αγάπησαν σαν προστάτες και παράκλητους, σαν υπερασπιστές τους απέναντι στους αλλόπιστους εχθρούς, σαν παραστάτες στις δυσκολίες και τα δεινά των πολέμων και των καταστροφών. Τους ενσωμάτωσαν στη λαϊκή παράδοση, τους γιόρτασαν με πανηγύρια και λατρευτικά έθιμα, τους ιστόρησαν σε θρύλους στις κρίσιμες στιγμές των αγώνων των Ελλήνων για την ελευθερία. Τους απεικόνισαν έφιππους, με στρατιωτική περιβολή, με ραδινή κορμοστασιά, λογχοφόρους και δορυκρατούντες, δρακοντοκτόνους και πολεμιστές, σύμβολα του σθένους απέναντι στο μαρτύριο και του θριάμβου πάνω στο θάνατο. Όλες οι εικόνες της έκθεσης αντανακλούν την αγάπη και το δέος που οδήγησαν τα πινέλα των αγιογράφων μας - κι αυτή ακριβώς η συναισθηματική σχέση ζωγράφου και απεικονιζόμενου αγίου πολλαπλασιάζει και τη συγκίνηση που αισθανόμαστε σήμερα μπροστά στις εικόνες της θαυμάσιας αυτής έκθεσης».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και φέτος. Η λαμπρότητα της γιορτής αυτής μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν είναι όμως μειωμένη. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν είναι μέγεθος σχετικό και όλα καθυποτάσσονται στον στόχο ανάσχεσης του κινδύνου. Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις άλλωστε ποτέ δεν έλειψαν σε αυτή τη γη. Είναι κι αυτό ένα πατριωτικό καθήκον», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την προσφώνησή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Ίσως, όμως, μας δίνεται η ευκαιρία φέτος, λόγω των περιορισμών, να προσεγγίσουμε την εθνική εορτή με έναν τρόπο διαφορετικό. Πιο εσωτερικό, πιο αυθεντικό. Με μεγάλη αγωνία, όμως με την ψυχή στο παρελθόν, αλλά τον νου στο μέλλον. Μια νέα Ελλάδα ονειρεύονταν εκείνοι οι Μακεδόνες και οι Έλληνες, για μια νέα Ελλάδα εργαζόμαστε κι εμείς σήμερα. Κι όπως έχω αναφέρει πολλές φορές δεν θα είναι η δική μας γενιά αυτή που θα αφήσει λευκές σελίδες στη μακραίωνη ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου».

«Η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης είναι μια στιγμή που μας καλεί να αξιολογήσουμε αυτόν τον περισσότερο από έναν αιώνα ελεύθερης ζωής για τη Θεσσαλονίκη. Είναι, τολμώ να πω, μία πρόκληση. Μία πρόκληση που οφείλει να μετασχηματιστεί σε πρόταση για το μέλλον. Πρόταση ευρεία και φιλόδοξη. Πρόταση με αυτογνωσία που θα υπερβαίνει τις δεδομένες δυσχέρειες και εμπόδια και θα μετασχηματίζει τα πλεονεκτήματά του τόπου σε μια πραγματικότητα ανάπτυξης και προόδου», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας: «Ζούμε εποχές μεγάλων προκλήσεων όπου συναρθρώνονται ραγδαίες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανησυχίες, αναθεωρητικές αντιλήψεις με αβέβαιη –προς το παρόν- κατάληξη. Κι έτσι σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία να κοιτάξουμε ξανά στις απαρχές του Μακεδονικού Αγώνα, ως προσπάθεια των Ελλήνων τότε να δώσουν σχήμα σε μια κατάσταση ρευστή και ασαφή. Αλλά και ως αγώνα για άυλες αξίες και ιδανικά, όπως η πατρίδα και η ελευθερία, για τα οποία οφείλουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς και χωρίς αστερίσκους».

122722355 1754530598040535 8408508202170411720 o

Σε ανάμνηση της επίσημης επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος προσέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα έργο του Κωστή Γεωργίου. Το έργο αυτό, εμπνευσμένο από το «Θ» της Θεσσαλονίκης, σχεδιάστηκε ειδικά για τα 55α Δημήτρια και προσφέρθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία τίμησε τον πολιτιστικό θεσμό με τη συμμετοχή της στη φετινή διοργάνωση.

122856167 1754530538040541 9179146914625896080 o

Παρόντες στην ξενάγηση ήταν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Μετά την ξενάγηση η κ. Σακελλαροπούλου παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή της ο κ. Ζέρβας.

122765339 1754530621373866 477269405072606229 o

επιστροφή στην κορυφή