ΡΟΗ 24/7:

Κομισιόν: 2 δισ. ευρώ στη Ελλάδα στο πλαίσιο του SURE

vrixelles

Το μέσο SURE μπορεί να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισ. ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 14 δις ευρώ σε εννέα χώρες της ΕΕ με τη δεύτερη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. Στο πλαίσιο των σημερινών πράξεων, η Ελλάδα έλαβε 2 δις ευρώ, η Ισπανία επιπλέον 4 δις ευρώ, η Ιταλία επιπλέον 6,5 δις ευρώ, η Κροατία 510 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 250 εκατ. ευρώ, η Λετονία 120 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 300 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 120 εκατ. ευρώ, και η Σλοβενία 200 εκατ. ευρώ.

Η στήριξη αυτή, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, θα βοηθήσει τα εν λόγω κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις αιφνίδιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών που ανέλαβαν προκειμένου να διατηρήσουν την απασχόληση. Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολουμένους.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία είχαν ήδη λάβει συνολικά 17 δις ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις προς τις εννέα χώρες που λαμβάνουν σήμερα χρηματοδοτική στήριξη, η Ελλάδα θα έχει λάβει 2,7 δις ευρώ, η Ισπανία 21,3 δισ. ευρώ, η Ιταλία 27,4 δισ. ευρώ, η Κύπρος 479 εκατ. ευρώ, η Κροατία 1 δισ. ευρώ, η Λετονία 192 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 602 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 244 εκατ. ευρώ, και η Σλοβενία 1,1 δις ευρώ.

Το μέσο SURE μπορεί να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δις ευρώ σε όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει να διατεθούν 90,3 δις ευρώ για χρηματοδοτική στήριξη σε 18 κράτη μέλη. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών, μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη. Η ΕΕ είναι εδώ για να παράσχει στήριξη. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από αυτόν τον ιό, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε και τις θέσεις εργασίας τους, καθώς η κρίση αυτή πλήττει και τις επιχειρήσεις. Πολλές θέσεις εργασίας διακυβεύονται. Με το SURE, κινητοποιούμε έως και 100 δισ. ευρώ σε δάνεια προς χώρες της ΕΕ, ως συμβολή στη χρηματοδότηση συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας. Αυτή η δεύτερη εκταμίευση ύψους 14 δισ. ευρώ θα βοηθήσει τους εργαζομένους να λάβουν κάποιο εισόδημα — και θ' ακολουθήσουν και άλλα».

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, δήλωσε: «Η δεύτερη έκδοση ομολόγων SURE σημείωσε και πάλι τεράστια επιτυχία — είμαι ευτυχής που, χάρη σ' αυτήν, οι πολίτες ακόμα περισσοτέρων κρατών μελών λαμβάνουν τη στήριξη που έχουν τόσο ανάγκη σε περίοδο κρίσης».

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε: «Μετά τη δεύτερη έκδοση κοινωνικών ομολόγων SURE την περασμένη εβδομάδα, η οποία και πάλι υπερκαλύφθηκε κατά πολύ, παραδίδουμε σήμερα σε εννέα χώρες της ΕΕ το ποσό των 14 δισ. ευρώ που συγκεντρώσαμε. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τόσους πολλούς εργαζομένους και επιχειρήσεις στην Ευρώπη, είμαι υπερήφανος που η Επιτροπή βοηθάει ώστε να προσφερθεί ελπίδα και στήριξη».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 20:09
επιστροφή στην κορυφή