ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: «Καμία ουσιαστική βοήθεια για τους μελισσοκόμους»

panas melis

Απάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή

Καμία αναφορά σε συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή του μελισσοκομικού κλάδου από τις επιπτώσεις της πανδημίας δεν γίνεται στην απάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή, προς τον Γραμματέα της Βουλής και Βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολο Πάνα, μετά από κοινοβουλευτική παρέμβασή του για το θέμα.

Με τη παρέμβασή του ο κ. Πάνας είχε ζητήσει να επανεξεταστούν τα μέτρα στήριξης του μελισσοκομικού κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί στο σύνολό του, ιδίως λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα αποτελεί κλάδο του πρωτογενούς τομέα που δεν εντάχθηκε στους ΚΑΔ, οι οποίοι έλαβαν την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας.
Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραμπατζή, με την υπ. αριθ.πρωτ: 1158-282885/11-11-2020 Απάντησή της προς τον κ. Πάνα, παρόλο που θεωρεί τον κλάδο της μελισσοκομίας σημαντική επαγγελματική ή εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους μελισσοκόμους και κλάδο νευραλγικής σημασίας για τη Χώρα μας, δεν αναφέρει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή του από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Εστιάζει μόνο στη θέσπιση προσωρινού πλαισίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών, εξαιτίας της πανδημίας με κρατικές ενισχύσεις, που αποσκοπούν στη στήριξη γενικά της οικονομίας και στα φορολογικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, ενώ από την Ε.Ε. γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των μέτρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Παράλληλα στην Απάντησή της Υφυπουργού τονίζεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ήδη γνωστού και τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)2014-2020 για παρεμβάσεις επενδυτικού χαρακτήρα.

Ο κ. Πάνας σχολίασε σχετικά: «Στην απάντησή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρατηρούμε την έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου, το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των μελισσοκόμων, όπως έχουν δημιουργηθεί από τα νέα δεδομένα που η πανδημία έχει ορίσει. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως δόγμα της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι: Ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας που επλήγη αποδεδειγμένα από την κρίση θα μείνει χωρίς στήριξη. Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν ανάγκη γενικόλογες δηλώσεις, χρειάζονται αμεσότητα και συνέπεια στην επίλυση των προβλημάτων τους με χειροπιαστές οικονομικές ενισχύσεις και συγκεκριμένους προγραμματισμούς ιδιαίτερα στο δεύτερο και πιο δύσκολο κύμα της πανδημίας».

επιστροφή στην κορυφή