ΡΟΗ 24/7:

Ομαδικά "πυρά" για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

MHTSOTAKHS EYOSMOS 1120

Επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πριν ασχοληθεί με τις ψεύτικες υποσχέσεις για το νέο ΕΣΥ, ας κοιτάξει ο κ. Μητσοτάκης το σημερινό ΕΣΥ που καταρρέει από την αδράνεια της κυβέρνησης, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του σε δομές υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «την ώρα που τα νοσοκομεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα καταρρέουν, οι υγειονομικοί τα κρατάνε με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ο κ. Μητσοτάκης πήγε σαν κλέφτης στη Θεσσαλονίκη για να κάνει επικοινωνιακό σόου. Αφού απέκλεισαν όλους τους εργαζόμενους του Ιπποκράτειου και του Παπαγεωργίου υπό το φόβο διαμαρτυριών, επέτρεψαν μόνο σε μέλη της ΔΑΚΕ να τον ''υποδεχθούν''» επισημαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εστιάζοντας στις περικοπές στον προϋπολογισμό, προστίθεται:

«Πριν ασχοληθεί με τις ψεύτικες υποσχέσεις για το νέο ΕΣΥ, ας κοιτάξει ο κ. Μητσοτάκης το σημερινό ΕΣΥ που καταρρέει από την αδράνεια της κυβέρνησης. Από το γεγονός ότι 9 μήνες δεν έχει κάνει μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού, δεν έχει επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, δεν έχει συνταγογραφήσει τα τεστ και έχει μετατρέψει τη διάγνωση της νόσου σε προϊόν πολυτελείας προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων. Και κυρίως από το γεγονός ότι την ώρα που μιλά για «νέο ΕΣΥ», δρομολογεί περικοπές 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Υγείας για το 2021».

Άμεση στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα των υγειονομικών ζητεί από τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της αναφορικά με την παρουσία σήμερα του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι «κάθε φορά που έχουμε νέο κύμα πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης ανακαλύπτει την αξία του ΕΣΥ. Και στην πράξη δεν κάνει απολύτως τίποτα. Ούτε καν για να το ενισχύσει. Γιατί δεν το πιστεύει, δεν μπορεί και δεν θέλει».

Τουλάχιστον, προσθέτει, «ας φροντίσει για τα στοιχειώδη. Την άμεση στελέχωσή του και την έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα των υγειονομικών, με την ένταξή τους στα βαρέα ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων».

Η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη σε δομές υγείας της Θεσσαλονίκης εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και κάνει κριτική και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός ήρθε στη Θεσσαλονίκη για ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας, μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την ίδια ώρα οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα νοσοκομεία της περιοχής είναι πια πολεμικές. Ενδεικτικό είναι ότι οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τους 1000, ενώ υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς.

Ο κ. Μητσοτάκης έριξε ξανά τις ευθύνες στο λαό, υπονοώντας μάλιστα με απύθμενο θράσος ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι εκείνος που δεν σέβεται τους υγειονομικούς. Υποσχέθηκε ότι “το νέο ΕΣΥ θα είναι ισχυρότερο”, ξέχασε όμως να αναφέρει ότι για το 2021 έκοψε 600 εκατομμύρια από το δημόσιο σύστημα υγείας.»

Αναφορικά με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές για να νοσηλεύουν κρούσματα και να διαθέσουν ΜΕΘ, προχώρησε σε μετατροπή όλων σχεδόν των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων σε κλινικές μίας νόσου, καταργώντας κάθε άλλη υπηρεσία υγείας και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν ΜΕΘ δίχως τις ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού. Η αδυναμία των νοσοκομείων να χωρέσουν τόσα πολλά περιστατικά έχει οδηγήσει στην επίδοση πρόωρων εξιτηρίων σε ασθενείς πριν αρνητικοποιηθούν, με αποτέλεσμα η διασπορά να συνεχίζεται».

Ευθύνες ρίχνει και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ:

«Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν να μην κυβέρνησε 5 χρόνια. Ζητά προσλήψεις όταν, με δική του ευθύνη, παγιώθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ και διατηρήθηκαν τα ίδια δραματικά κενά σε οργανικές θέσεις. Μιλά για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αλλά συμφωνεί με τις παχυλές αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, ψηφίζοντας μάλιστα τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης μαζί με το ΚΙΝΑΛ. Κάνει κριτική για τη μείωση του προϋπολογισμού όταν η κυβέρνησή του πετσόκοψε συνολικά 860 εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία».

Για την τοπική αυτοδιοίκηση αναφέρει:

«Η διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και η δημοτική αρχή έχουν τις δικές τους ευθύνες. Κινήθηκαν στην επικίνδυνη κυβερνητική γραμμή της ατομικής ευθύνης που άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν στήριξαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών της περιοχής, δεν διεκδίκησαν ενίσχυση και την αξιοποίηση των υπηρεσιών τους για ελέγχους σε μεγάλους χώρους δουλειάς, και δομές πρόνοιας, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της στρεβλής εικόνας ότι ο τουρισμός άνοιξε χωρίς προβλήματα».

Τέλος προτείνει σειρά μέτρων για τη διακοπή της διασποράς του κορωνοϊού:

«Σε αυτή τη φάση πρέπει πάση θυσία να διακοπεί η διασπορά και έχει καταστεί πια αδιαμφισβήτητο ότι δεν αρκούν το lockdown και τα sms. Χρειάζεται άμεσα:

• Να γίνουν μαζικά τεστ κατά μαζικό χώρο δουλειάς και κατά περιοχή κατοικίας. Να ακολουθήσει ιχνηλάτηση ώστε να εντοπιστούν όσα περισσότερα ενεργά κρούσματα γίνεται.

• Να επιταχτούν ξενοδοχεία στα οποία θα απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα θετικοί ασθενείς, ώστε να μην διασπείρουν τον ιό σε συγγενείς οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και να κυκλοφορούν.

• Να επιταχτούν οι ιδιωτικές κλινικές που και μπορούν να νοσηλεύσουν και έχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Η επίταξη να γίνει με βάση τις ανάγκες τις πανδημίας και όχι με βάση το πως θα φουσκώσει περισσότερο η τσέπη των κλινικαρχών.

• Η έλλειψη σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες στα νοσοκομεία απαιτεί επίταξη ιδιωτών ιατρών και όχι απλά εθελοντικά καλέσματα.

• Όλα τα παραπάνω απαιτούν μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών σε οργανικές θέσεις, στελέχωση της ΠΦΥ και συγκεκριμένα των ΚΥ ώστε να μπορούν να αναλάβουν τμήμα των διαγνωστικών ελέγχων που επωμίζονται σήμερα σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου τα νοσοκομεία».

Κλείνοντας η ανακοίνωση επισημαίνει:

«Τα παραπάνω μέτρα πρέπει να γίνουν πράξη έστω και τώρα. Κάθε καθυστέρηση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με ακόμη πιο βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

"Ήρθε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη και "συμπτωματικά", μειώθηκαν τα κρούσματα. " Συμπτωματικά" πάντα, συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί "εξαφανίστηκαν"" αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου της "Ελληνικής Λύσης".

"Με βάση λοιπόν αυτές τις "συμπτώσεις", ο πρωθυπουργός άργησε να έρθει. Θα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα. Ευχόμαστε μόνο να μην έχουν αυξηθούν κρούσματα συμπτωματικά και μη, μετά την αποχώρησή του".

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 00:04
επιστροφή στην κορυφή