ΡΟΗ 24/7:

Πολιτική αντιπαράθεση για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων

SYNTAKSIOYXOI MASK XMAS20

Για "υποκρισία" κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ - Ερώτηση από το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «υποκρισία» όσον αφορά στην απόφαση για επέκταση της δωρεάν παροχής φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

«Ο κ. Μητσοτάκης μετά την κατακραυγή σύρεται πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για «υποκρισία» και «πολιτική εξαπάτηση».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με την οποία δινόταν η δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μετά την κοινωνική κατακραυγή και μπροστά στο ενδεχόμενο 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους από το νέο έτος φάρμακα που ήταν δωρεάν, αναγκάστηκε τελικά να συρθεί πίσω από αυτό που διεκδικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και που ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά. Και μάλιστα, να το εμφανίσει σήμερα με τυμπανοκρουσίες ως προσωπική του επιλογή.

Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι η υποκρισία και η πολιτική εξαπάτηση είναι η δεύτερή του φύση».

Κοινοβουλευτική παρέμβαση από το ΚΙΝΑΛ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, με θέμα «Ο ένας έκοψε το ΕΚΑΣ και ο άλλος τα δωρεάν φάρμακα στους μικροσυνταξιούχους» κατέθεσε στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως επισημαίνει, ως γνωστό, το ΕΚΑΣ, που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1996 κι ελάμβαναν κάθε μήνα οι χαμηλοσυνταξιούχοι βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Ειδικότερα, με την παρ. 4 του άρθρου 92 του ν.4387/2016 προβλέφθηκε η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ την 1.1.2020 και επιπλέον κατάργησε τα κατώτερα όρια συντάξεων του ΙΚΑ.

Με το άρθρο 31ο του ν. 4411/2016, ωστόσο, προβλέφθηκε η χορήγηση ως αντισταθμιστικού μέτρου της απώλειας του ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική κατάργησή του, την 31.12.2019 η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, όσων χαμηλοσυνταξιούχων, κατ’ εφαρμογή του ν. 4387/2016, στερήθηκαν το ΕΚΑΣ. Στη συνέχεια, με το άρθρο δεύτερο (2) του ν. 4655/2020, παρατάθηκε το ανωτέρω μέτρο απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι την 31.12.2020.

Το ΚΙΝΑΛ, «επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αρνείται πεισματικά την στήριξη των μικροσυνταξιούχων, με τον Υπουργό Εργασίας να απαντά αρνητικά σε κάθε πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για θέσπιση νέου ΕΚΑΣ ή ακόμη και κατώτερου πλαφόν στις συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα, αδιαφορεί για την υγεία τους αφού δεν φρόντισε να διασφαλίσει ούτε την ελάχιστη παροχή της χωρίς συμμετοχή χορήγηση των φαρμάκων μετά την 01/01/2021.

Επειδή από 1-1-2021 και μετά, πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το Νοέμβριο 2020), θα επιβαρυνθούν για την αγορά των φαρμάκων τους, με άλλα λόγια η πενιχρή σύνταξή τους θα μειωθεί ακόμη περισσότερο»

ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «γιατί δεν φρόντισε για την παράταση και μετά την 01/01/2021 της απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσων χαμηλοσυνταξιούχων στερήθηκαν το ΕΚΑΣ; Πότε θα το πράξει;

Έχει την πρόθεση και κάποιο γενικότερο σχέδιο για την ουσιαστική και μόνιμου χαρακτήρα στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας, που όχι μόνο έχουν εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη αλλά και την σημερινή κυβέρνηση που επιπλέον τους έχει στερήσει τα αναδρομικά 2015-2016, αναγκάζοντάς τους να προσφύγουν στο ΣτΕ;».

επιστροφή στην κορυφή