ΡΟΗ 24/7:

Τζιτζικώστας: "Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει" (ΒΙΝΤΕΟ)

TZITZI BERGINATV1220

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας στη "Βεργίνα Τηλεόραση"

Για την συνδρομή του Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της περιοχής, για τη μεταφορά της υπηρεσίας Ασύλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την αλλοίωση του πληθυσμού της πόλης από τους μετανάστες, αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη "Βεργίνα Τηλεόραση", ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι δυστυχώς πρόκειται για μία κακή, κατάπτυστη και επικίνδυνη συμφωνία, η οποία όμως από τη στιγμή που ψηφίστηκε δεν μπορεί να αλλάξει. Για αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, αγωνιζόμασταν να μην ψηφιστεί η συμφωνία, καθώς μετά δεν θα μπορούσε να ακυρωθεί. Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης είπε ότι όταν και αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τότε η κυβέρνηση θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα αγκάθια και τα προβληματικά στοιχεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιτρέπει στη χώρα μας να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

Συνολικά 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και μισθοδοτούν 24.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης από την Περιφέρεια μέσω του προγράμματος “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”, επανέλαβε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως όποια επιχείρηση που αποκλείστηκε από την επιχορήγηση κάνει ένσταση και δικαιωθεί, η Περιφέρεια θα βρει τα χρήματα για να ενισχύσει και αυτές τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα ενίσχυσης των ΜμΕ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά με την πληθυσμιακή αλλοίωση που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις επέλεξαν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού να μην στηριχθούν στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Κάτι που, όπως υποστήριξε, είναι θεμελιωδώς λάθος, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να υποδείξει σημεία για τη δημιουργία δομών για τους μετανάστες που θα λειτουργούσαν προς όφελος τόσο των μεταναστών, όσο και των πολιτών της περιοχής. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης ζήτησε γενναία στήριξη και αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες πρώτης υποδοχής.

Για το θέμα της μεταφοράς της υπηρεσίας Ασύλου Θεσσαλονίκης στην οδό Μοναστηρίου 85 σε οικοδομή που κατοικούν οικογένειες, ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε πως διαφωνεί με την απόφαση αυτή και πως θα έπρεπε τέτοιες υπηρεσίες να μην βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, όπου υπάρχουν κατοικίες και τοπική αγορά. Ο περιφερειάρχης, μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στον αρμόδιο υπουργό. 

επιστροφή στην κορυφή