ΡΟΗ 24/7:

Σύγκρουση στη Βουλή για την πανδημία

BOYLH PANDHMIA TSIPRAS MHTSOTAKHS JAN 2021

Πυρά από την αντιπολίτευση

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε στην τριτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μόνη εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές, όπου η αγορά θα λειτουργήσει με click away.

Παράλληλα, μετά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η αύξηση του προστίμου στα 500, το οποίο παραμένει στα 300.

Σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κανονικά σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές οι αγορές θα πραγματοποιούνται με click away.

Νωρίτερα σήμερα και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είχε δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου για την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Για την μετακίνηση στα μαγαζιά θα πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα το οποίο θα έχει δίωρη διάρκεια και σε αυτό το διάστημα θα επιτρέπεται η μετάβαση από δήμο σε δήμο.

«Είναι ίσως η ώρα, και εφόσον μας το υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πώλησης εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά. […] Η κυβέρνηση είναι έτοιμη και εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση θα υλοποιήσουμε την πολιτική από Δευτέρα» είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, κατά την ενημέρωση που παρείχε για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέθοδος της παράδοσης εκτός έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική για ορισμένους κλάδους, ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν μπορεί να αποτελέσει «υποκατάστατο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς».

Παράλληλα, μετά τις αντιδράσεις -εντός κι εκτός Βουλής- για την αύξηση του προστίμου για μη τήρηση των μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ, ο πρωθυπουργός πήρε πίσω την απόφασή του, διατηρώντας το στα 300 ευρώ.

«Θα κρατήσω τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα για να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η αγορά, γιατί ο σκοπός δεν μπορεί να είναι κατασταλτικός αλλά συμμόρφωσης» είπε χαρακτηριστικά σε μια κίνηση καλής θέλησης, ωστόσο στη συνέχεια έκανε λόγο για δέκα ημέρες.

«Σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα την ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου, θα κρατήσουμε στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες».

Στο ζήτημα της αρχικής αύξησης του προστίμου αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Η βασική σας έγνοια για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι στην πρόληψη αλλά στην καταστολή. Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει για ένα εργαζόμενο που παίρνει 534 ευρώ τι σημαίνει 500 ευρώ πρόστιμο;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και θύμισε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι εξαρτημένη από το μισθό τους και από το επίδομα.

Σηματοδοτεί το πνεύμα για δύο μέτρα και δύο σταθμά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά για να πάει στο περίπτερο για τσιγάρα, αυτός που δεν έχει έγνοια για τα χρήματα μπορεί να πάει διακοπές στο Ντουμπάι.

«Αυτό είναι το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται ο μέσος πολίτης. Από τη μια αύξηση του προστίμου στους φτωχοδιαβόλους και από την άλλη, άνετοι με αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο κάνοντας διακοπές στη χλιδή» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Τολμάτε να ανακοινώνετε σήμερα ότι θα βάλετε κι άλλο πρόστιμο στους εργαζόμενους, 500 ευρώ είπατε, θα τα αυξήσετε δηλαδή, σχεδόν ένα μισθό. Δε σας είδαμε να βάζετε πρόστιμα σε καμία μεγάλη επιχείρηση, που δεν παίρνει μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που απασχολεί. Ούτε καν ελέγχους τους κάνετε, κυνηγάτε μόνο τους μεροκαματιάρηδες» τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται στις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού που ξεπέρασε τα όρια του» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας, οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία στη διάρκεια των εορτών.

«Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι στα επόμενα βήματα θα ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως εάν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι τα πάμε πολύ καλύτερα.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο και οι μόνες δύο χώρες είναι που είναι «κίτρινες» και κάποιες περιφέρειες είναι «πράσινες», είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

Στο δεύτερο κύμα υπήρξε απότομη αύξηση στις νοσηλείες και παρέσυρε και την αύξηση των θανάτων. Έφτασε στο μέγιστο αριθμό νοσηλειών στις 4.500 στις αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση. Τώρα, νοσηλεύονται 1.690 ασθενείς».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, παρέλαβε 557 ΜΕΘ ενώ σήμερα είναι 1.295 ενώ όπως είπε τους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν άλλες 150.

«Έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ. Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα. Γιατί έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος να μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση των μέτρων μόνο όταν θα έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάντα άκουγε τους ειδικούς.

«Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών σε όλες τις περιπτώσεις κατά γράμμα. Μία φορά πήραμε πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις εισηγήσεις» τόνισε για να προσθέσει.

«Να σταματήσει η παραφιλολογία».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εμβόλια και στην προσπάθεια της Ελλάδα να χτίσει το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

«Η χώρα μας μέσω της αναλογική προαγοράς της ΕΕ έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15 εκ. εμβολιασμούς. Από τον Απρίλιο θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τη ζήτηση που θα υπάρχει τότε» είπε, προσθέτοντας ότι είμαστε αυστηροί στην προτεραιόποιηση των εμβολιασμών.

«Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

Απαντώντας στην Αντιπολίτευση και όσους πρότειναν να πάρουμε τις πατέντες των εμβολίων, έκανε λόγο για αστεία πρόταση. Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επέρριψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα, ανεμελιά, αλλά και για έλλειψη σχεδιασμού τονίζοντας πως όλα είναι χύμα και όλα στην τύχη τους.

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα ζει εδώ και 11 μήνες κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Έχουμε φτάσει σε έναν πολύ υψηλό αριθμό απωλειών. Απαιτεί από όλους μια νέα συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αναμένεται ένα τρίτο κύμα πανδημίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως δεν προετοιμαστούμε αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το κακό δεν πρόκειται να περάσει αν δεν κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής. Δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα».

«Εάν η βασική σας διαπίστωση είναι πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές. «Είμαστε δυόμισι μήνες σε σκληρό lockdown. 4,500 οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή. Είναι συγκλονιστικό!», είπε και πρόσθεσε ότι «οι νεκροί δεν είναι στατιστική, είναι άνθρωποι».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για αυταρέσκεια και αυτοϊκανοποίηση «στην οποία, όπως είπε, σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία. Δεν εννοείτε να κατανοήσετε, ότι για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις. Για σας όμως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει αυτή η τακτική. Δεν έχετε κάνει λάθη. Υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων και όχι δικές σας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. «Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους». «Οι πολίτες βλέπουν, ξέρουν, καταλαβαίνουν, ότι έχετε χάσει τον έλεγχο».

Κατηγόρησε για ανευθυνότητα των πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά , «φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός. Τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μάχης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επαναφέροντας το θέμα των διπλών βιβλίων με αφορμή μάλιστα και το λάθος στην καταμέτρηση κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ στην Κοζάνη, Αλ. Τσίπρας είπες πως όσοι έσπευσαν να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις τους οδηγήσατε σε απολύσεις. «Αντί να απαντήσετε, δηλώσατε ενοχλημένος με τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων. Και κάποιοι φαίνεται ότι αφουγκράστηκαν την ενόχληση σας και απέλυσαν τη δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ. Όποιον αρνείται τον μύθο σας, καταγράφοντας απλά την πραγματικότητα τον στέλνετε στο πυρ το εξώτερον. Έχετε δυσανεξία στη κριτική, δυσανεξία και στην αλήθεια. Αλλά το πρόβλημα παραμένει». Εσείς χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης αρνείστε να δώσετε τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων. Αρνηθήκατε να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», είπε

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόταση του για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες για τα εμβόλια τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο διότι κατήγγειλε μια πρόταση την οποία είχε προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί λέγοντας: «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές». Και μάλιστα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι μία φορά χειροκρότησαν οι βουλευτές τον κ. Μητσοτάκη, μία φορά χειροκροτήσανε και ξέρετε ποια είναι αυτή; Όταν υπερασπιζόμενοι τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες μας σαρκάσατε ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα κρατικοποιήσετε τη Pfizer. E όχι κ. Μητσοτάκη. Δεν σας ζητάμε να κρατικοποιήσουμε τη Pfizer ζητάμε όμως αυτό που και εσείς υποστηρίξατε. Το εμβόλιο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών γιατί είναι επί της ουσίας ένα συλλογικό δημόσιο αγαθόν. Και η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις».

Γενναιότητα στην αυτοκριτική ζήτησε από τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προκειμένου όπως είπε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και υπογράμμισε ότι τις όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ τις θυμάται η κυβέρνηση όταν η κατάσταση φτάνει στο μη περαιτέρω.

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «κάθε ένα μπρος-πίσω που έγινε, κόστισε ζωές» και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο. Σημείωσε δε ότι τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για την συνεχή προσαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης με βάση την αλλαγή των δεδομένων ουσιαστικά επιβεβαιώνει την κριτική του ΚΙΝΑΛ και χαρακτήρισε ότι είναι μεγάλο το βάρος και ιστορικές οι ευθύνες όσων κυβερνούν για τους θανάτους.

«Δεν αξιοποιήσατε στο ελάχιστο τη θετική μας στάση» σημείωσε η κ. Γεννηματά, τονίζοντας ότι η κριτική και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ ξεβολεύουν την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ειδικά για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

«Περιμένω και επιμένω να μην επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη κ. πρωθυπουργέ. Δεν φταίνε οι γιατροί όπως επιχείρησε να πει ο υπουργός σας, επειδή ήταν ανέτοιμα τα νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο στην περιφέρεια όπως στις Σέρρες και το Κιλκίς» τόνισε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά και αναφέρθηκε στην εξαίρεση στην πράξη της εκκλησίας από τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, για τα λάθη στην καταγραφή των κρουσμάτων (πχ Κοζάνη), στο σκληρό lockdown της Αργολίδας με τρία κρούσματα.

Αναρωτήθηκε η κ. Γεννηματά αν υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων. «Μπορείτε να διαβεβαιώστε τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ένα ενιαίο και αξιόπιστο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων κ. πρωθυπουργέ; Καθαρές κουβέντες» είπε η κα Γεννηματά.

Θύμισε αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών κάνοντας λόγο για άδειασμα του ενός υπουργού στον άλλο. «Δεν είναι εικόνα μιας στοιχειωδώς σοβαρής κυβέρνησης» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις, το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και ο έγκαιρος εμβολιασμός. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, όχι μόνο «μπρος-πίσω και στροφή».

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για κίνδυνο ενός «lockdown ακορντεόν» και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα με ενίσχυση της λογικής των πολλών τεστ για τον επιδημιολογικό έλεγχο. Ζήτησε τη στήριξη του ΕΣΥ με μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και ετοιμότητα για πραγματική ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό.

Χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση της κυβέρνησης για την πλήρη ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαιρέτισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Χαρακτήρισε δε συντηρητική και οπισθοδρομική την θέση για διμερή διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση εμβολίων, στηρίζοντας την κυβερνητική θέση για την αγορά εμβολίων αποκλειστικά μέσω της ΕΕ. Ωστόσο άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πιέσει για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Για τα εμβολιαστικά κέντρα, ανέφερε ότι είναι λάθος η συμμετοχή των νοσοκομείων στον εμβολιασμό καθώς δημιουργεί πολλά προβλήματα και τους υγειονομικούς αλλά και τους εμβολιαζόμενους, ιδίως τους υπερήλικες.

Ζήτησε αν δεν επαρκεί το προσωπικό για τον εμβολιασμό στην ΠΦΥ να υπάρξουν συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.

Πάντως η κ. Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη για αργούς ρυθμούς στον εμβολιασμό, αποδίδοντας τους ρυθμούς αυτούς σε προβληματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και όχι στην έλλειψη εμβολίων λέγοντας χαρακτηριστικά «εμβόλια υπάρχουν».

Ωστόσο σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ότι τα εμβόλια δεν αρκούν από μόνα τους για να φέρουν την «ελευθερία» λέγοντας ότι εγγυητής της δημόσιας υγείας είναι το ΕΣΥ και επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση ότι δεν το στηρίζει στην πράξη με αποτέλεσμα η πανδημία να κοστίζει σε ζωές, στην οικονομία, στα δημόσια ταμεία, σε απλήρωτες συντάξεις, στα σχολεία τις οικογένειες, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων και ιδιαιτέρως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για «συμβόλαιο τιμής του ΚΙΝΑΛ με το λαό» προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Η Φώφη Γεννηματά με αφορμή μεταξύ άλλων το ξήλωμα του ΑΣΕΠ και την αστυνομία στα πανεπιστήμια σημείωσε απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό: «Είστε τόσο πιο επιρρεπής στις παραδοσιακές νοοτροπίες της Δεξιάς. Θα χρειάζεστε κιάλια για να δείτε το Κέντρο σε λίγο καιρό».

Για μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα της μιας νόσου στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας έκανε λόγο ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όσους συντάσσονται με αυτή την πολιτική που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ και διεθνώς.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει την πανδημία με επιστημονικά κριτήρια αλλά οι αποφάσεις της διαμορφώνονται αποκλειστικά με οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά κριτήρια.

«Η έλλειψη της ΠΦΥ έγινε ακόμα πιο ορατή τους μήνες της πανδημίας όπου το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου» είπε ο κ. Κουτσούμπας και αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις και τις διακοπές στις θεραπείες άλλων σοβαρών νόσων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού και άσκησε κριτική στην ΕΕ αλλά και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αποδέχτηκε τις ευρωπαϊκές νομικές δεσμεύσεις ώστε να μην μπορεί να εξασφαλίσει εμβόλια και με διμερείς συμφωνίες.

Μάλιστα εξαπέλυσε πυρά εξαπέλυσε εναντίον της Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιεί τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της ρήτρας εμπιστευτικότητας και του εμπορικού απορρήτου.

«Η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα τροφοδοτεί όλες τις αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις για τα εμβόλια ακόμα και αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για φάρμακα και εμβόλια» είπε ο κ. Κουτσούμπας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση «γιατί δεν επιδιώκει αυτοτελώς να εξασφαλίσει όλα τα πιστοποιημένα εμβόλια για να γίνει γρήγορα και έγκαιρα ο εμβολιασμός;».

Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι σε σχέση με τα εμβόλια αποδεικνύεται πως «απομονωμένοι είμαστε μέσα στην ΕΕ» και προς την κατεύθυνση αυτή άσκησε κριτική και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ.

«Το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας κάνοντας λόγο για «αδηφάγο κυνήγι» για κέρδη από τον καπιταλισμό.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι το εμβόλιο δεν αρκεί από μόνο του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο γραμματέας του ΚΚΕ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ΠΦΥ σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να σώσει ζωές και άσκησε κριτική για περικοπή 96 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και αναρωτήθηκε για το πώς θα προχωρήσει σωστά ο εμβολιασμός όταν είναι αποψιλωμένες οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας και τα αποδεκατισμένα κέντρα υγείας.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και πέραν των μορφωτικών όπως είπε συνεπειών από το κλείσιμό τους, κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που φέρνει και ιδίως για την εγκαθίδρυση αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Κουτσούμπας προανήγγειλε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία θα απαιτεί μεταξύ άλλων «εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όσους έχουν εισόδημα κάτω από τα 12000 ευρώ το μήνα, με επίδομα ικανό να επιβιώσουν, διαγραφή χρεών, τόκων προσαυξήσεων κλπ.».

«Έχετε μπερδέψει τα δισεκατομμύρια και τα δωράκια που μοιράζετε στους επιχειρηματικούς ομίλους με τα ψίχουλα που δίνετε με το στανιό στους μικρομεσαίους» είπε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή τονίζοντας ότι «τα ποσά που δίνονται δεν αρκούν στοιχειωδώς για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μιας μικρής επιχειρήσεις. Αποκλείσατε επαγγελματίες από το επίδομα ειδικού σκοπού».

«Πείτε καθαρά τι θα γίνει με τα χρέη των επαγγελματοβιοτεχνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ ενώ πρόσθεσε ότι «εν μέσω πανδημίας σπεύσατε να νομοθετήσετε πτωχευτικό κώδικα για να μη χάσουν κανά ευρώ οι τράπεζες, καταδικάζοντας ομηρία, χιλιάδες νοικοκυριά».

Στο πλαίσιο της συνολικής κριτικής του για την διαχείριση της πανδημίας χαρακτήρισε ημίμετρα το click away και το click in shop και εκτίμησε ότι «η κρίση στην οικονομία δεν θα ξεπεραστεί αναίμακτα».

Αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Αποτύχατε στη διαχείριση του κορωνοϊού. Δεν πείσατε τον λαό για όσα λέτε γιατί δεν τα εννοείτε. Ήσασταν ανέτοιμοι, κανείς πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα αυτό από μόνος του, γι' αυτό έπρεπε όλοι να σταθούμε από κοινού απέναντι στο θέμα αυτό. Η αμφισβήτηση του λαού είναι διαρκής. Δεν τους πείσατε γιατί όλοι βλέπουμε μια σειρά από παλινωδίες, βλέπουμε μια έλλειψη συντονισμού και αυτοδιαψεύσεις των επιστημόνων. Πώς είναι δυνατόν ο λαός να ακολουθήσει τον ηγέτη της χώρας; Πώς θα πιστέψουν ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι τα σωστά;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στο άνοιγμα των σχολείων, στα lockdowns, στα πρόστιμα, στους εμβολιασμούς και στη χρήση μάσκας, ενώ υποστήριξε πως το lockdown, έχει κόστος για την οικονομία της τάξεως των 5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι απλόχερη στα πρόστιμα και όχι στην επιδότηση της εργασίας. Στην Ολλανδία που ο βασικός μισθός είναι 1.700 ευρώ, το πρόστιμο για τη χρήση της μάσκας είναι 90 ευρώ, στη Γερμανία που ο βασικός μισθός είναι 1.500 ευρώ το πρόστιμο είναι 150 ευρώ, στην Ελλάδα που ο βασικός μισθός είναι 500 ευρώ το πρόστιμο είναι 500 ευρώ! Έτσι ο πολίτης απεχθάνεται το κράτος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες στο θέμα του εμβολιασμού, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενώ έκανε λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα» με την έλευση τους.

«Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Αυτό του το είπε κάποιος γιατρός; Γιατί όλοι γνωρίζουμε από τους γιατρούς, ότι ένα εμβόλιο χρειάζεται τρία χρόνια για να θεωρηθεί ασφαλές», είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε: «Στη Γερμανία, το υπουργείο Υγείας, αντίθετα με τον ελληνικό υπουργείο, έχει κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο στο οποίο αναφέρει μία προς μία όλες τις παρενέργειες του εμβολίου. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Καμία ενημέρωση.
Μίλησε ο πρωθυπουργός για ψηφιοποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Δεν ξέρει τι έχουν πει οι εμπειρογνώμονες, ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλια, γιατί πάσχουν από αλλεργίες ή από αυτοάνοσα; Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πάνε ποτέ ταξίδι, επειδή δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο;».

«Αφού πιστεύετε στο εμβόλιο, θα μπορούσατε να κάνετε ό,τι έκανε το Ισραήλ, το οποίο είπε ότι αφού το lockdown κοστίζει 5 δισ. το μήνα, αγόρασαν διπλάσια ποσότητα εμβολίων για να αποφύγουν το lockdown. Θέλω να σας πω ότι ακόμα και το εμβόλιο που το έχετε κάνει σημαία, δεν το κάνετε σωστά», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Βάζετε τους 86χρονους να μπουν στο internet, να δώσουν τα στοιχεία τους, να πάνε στο ΚΕΠ, να πάρουν σειρά για να εμβολιαστούν. Μα έτσι εκθέτετε μια ολόκληρη κυβέρνηση με τις ανοησίες που κάνετε, εκθέτετε όμως και ανθρώπους και πολίτες».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα των σχολείων και στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. «Αν είχαμε σωστή παιδεία, θα μπορούσαμε να έχουμε ολοήμερο σχολείο, και το απόγευμα από τις 5.00 έως τις 9.30 το βράδυ θα μπορούσε να λειτουργήσει η εστίαση και το λιανεμπόριο. Πρέπει να δουλέψουν οι άνθρωποι. Θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Δεν μπορούν να πληρώνουν δημοτικά τέλη και ρεύμα χωρίς να έχουν έσοδα. Γιατί να πληρώνουν; Γιατί για τα 5 αυτοκίνητα που έχει μια εταιρεία να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα όταν δεν τα κινεί; Ας τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους 4-5 ώρες το απόγευμα», πρότεινε ο κ. Βελόπουλος και προσέθεσε: «Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για όλα αυτά τα θέματα και γι' αυτό που θα έρθει από τον Φεβρουάριο- Μάρτιο. Μακάρι να μην έρθει βέβαια. Είναι ένα μεγάλο θέμα και θα ήταν καλό να βρούμε όλοι μια κοινή συνισταμένη».

«Θα κλείσουν μαγαζιά και θα μείνουν άνθρωποι άνεργοι και θα πεινάσουν οικογένειες. 600.000 άνθρωποι ζουν από την εστίαση. Πώς θα επιβιώσουν με τα ψίχουλα που τους δίνετε;
Με τα δάνεια παράγετε χρέος. Δεν λέτε στον λαό ότι αυτό που του δίνετε τώρα, δηλ. τα επιδόματα, θα κληθεί να τα επιστρέψει. Το είπε ο κ. Σκυλακάκης. Είπε ότι δανειζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα και θα κληθούμε κάποια στιγμή να επιστρέψουμε τα δάνεια. 1,5 χρόνο τώρα δεν έχετε κάνει τίποτα για να παράξουμε πλούτο. Δανειζόμαστε και η επόμενη γενιά θα κληθεί να πληρώσει με τόκο. Αυτή δεν είναι σωστή οικονομική πολιτική. Με επιδόματα δεν λύνεις το πρόβλημα. Δώστε επιδόματα στις εταιρείες για να προσλάβουν κόσμο. Μην επιδοτείτε την ανεργία αλλά την εργασία. Το χρέος της χώρας έχει φθάσει τα 340 δισ. και τα ταμειακά διαθέσιμά μας είναι μόλις 31 δισ. Το ΑΕΠ μας καταρρέει καθημερινά. Σε 10 χρόνια χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας. Βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε ανεργία. Όλα αυτά είναι λάθη, και τα λάθη αφορούν ανθρώπους», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε.

«Μέχρι χθες πίστευα ότι λειτουργούμε με τον αυτόματο πιλότο. Σήμερα είμαι βέβαιος ότι πηγαίνουμε με τον αυτόματο πιλότο χαλασμένο. Πρέπει να το διορθώσουμε για να μην τον βρουν έτσι οι επόμενες γενιές».

Η ελληνική κοινωνία δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση γιατί δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο και για φιάσκο σχετικά με την προετοιμασία για τους εμβολιασμούς.

Ειδικότερα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε τέσσερις υποχρεώσεις: Πρώτη, είπε, η αξιόπιστη διαχείριση της πληροφόρησης για την πανδημία, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η οικοδόμηση δικτύου κέντρων εμβολιασμών και ο ικανός αριθμός εμβολίων.

Απαντώντας σε ένα προς ένα σημείο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι αρχικά όλοι πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τους επιστήμονες, ωστόσο κάποια στιγμή αρχίσαμε να ζητάμε τα πρακτικά για να γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η σχέση όσων λένε οι επιστήμονες και όσων πράττει η κυβέρνηση. Οι επιστήμονες, προσέθεσε, δεν έχουν πρόβλημα με την δημοσιοποίηση, η κυβέρνηση έχει και εργαλειοποιεί τους επιστήμονες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η στάση είχε ως συνέπεια να χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, καθώς η κυβέρνηση έχτισε ένα ψηφιακό παρακράτος, παραπληροφορεί και αυτό είναι καταδικαστέο.

O κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση των προστίμων για όσους παραβιάζουν τα μέτρα στα 500 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αισχρή τιμωρητικότητα».

Στη συνέχεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έχει διαθέσει το μικρότερο ποσό από όλα τα κράτη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τα εμβόλια τόνισε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένα κονδύλι εγγεγραμμένο για τους εμβολιασμούς και δεν υπάρχει ούτε ένα δίκτυο. Πρόκειται, προσέθεσε, «για ένα ξεκάθαρο φιάσκο, το οποίο περίμενα να παραδεχθείτε». Ωστόσο αυτό δεν έγινε, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, «και η ολιγωρία έχει θύματα».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές του κυβερνητικού φιάσκου με τον εμβολιασμό είναι σημαντικό. Επικαλέστηκε δε, όπως είπε, τα έγκυρα δεδομένα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας [Medicines and Healthcare products Regulatory Agency], τα οποία , προσαρμοσμένα στα ελληνικά δημογραφικά δεδομένα, βλέπουμε πως:

- Αν εμβολιάζονταν οι 838.000 άνω των 80 ετών, οι 67 στους 100 θανάτους θα είχαν αποφευχθεί.

- Αν εμβολιάζονταν τα 1.842.000 άνω των 70, θα γλυτώναμε το 88% των θανάτων.

- Αν εμβολιάζονταν τα 3.133.000 άτομα άνω των 60, θα σώζαμε το 97% των συνανθρώπων που, χωρίς εμβόλιο, θα χάναμε.

- Κατά το πρώτο εξάμηνο, συνεπώς, ένας μέσος όρος ημερήσιων εμβολιασμών (κάθε άτομο Χ 2 δόσεις) της τάξης των 32.000 θα έσωζαν 97% εκείνων που αλλιώς θα χάναμε.

- Ρίχνοντας τον μέσο όρο στις 20.380 δόσεις ημερησίως, χάνουμε χωρίς λόγο και αιτία, άλλους 9 στους 100.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ύφεση θα είναι πιο κοντά στο 15%, ενώ η κυβέρνηση αρχικά προέβλεπε 3% που αναθεώρησε στη συνέχεια στο 10%. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να διαγραφούν οι οφειλές καταστηματαρχών και επιχειρήσεων γιατί αποτελούν επένδυση στα έσοδα του δημοσίου στο μέλλον, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν λουκέτα και το δημόσιο θα χάσει.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα του χρέους, θέτοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό γιατί δεν θέτει ζήτημα διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό ότι η χώρα θα εισπράξει 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξήγησε ότι για το 2021 έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό μόλις 2,5 δισ., ενώ για το Ταμείο Ανάπτυξης είπε ότι είναι στάχτη τα μάτια των λαών της Ευρώπης για να μην υπάρξει το ευρωομόλογο. Επίσης είπε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι όσο το χρέος ανεβαίνει τόσο πιο ισχυρή γίνεται η τρόικα και αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «δοτό πρωθυπουργό της τρόικα».

Επίσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία αστυνομικού κράτους και κλείνοντας αναφέρθηκε σε έρευνα του πανεπιστημίου του Γκέντεμποργκ για την προστασία των δικαιωμάτων την περίοδο της πανδημίας, στη οποία όπως είπε η Ελλάδα έρχεται στην τελευταία θέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία.

Έχει σημασία τις επόμενες ημέρες οι εμβολιασμοί να φθάσουν τις 40-50 χιλιάδες την ημέρα για να σωθούν ζωές, τόνισε στην δευτερολογία του ο κ. Βαρουφάκης και για τον λόγο αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υγειονομικών και οικονομικών προβλημάτων. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επανέλαβε τις προτάσεις του και ιδιαίτερα την ανάγκη να καταργηθεί το πρόγραμμα «Ηρακλής» και απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «ξέρω ότι έχετε φίλους στα αρπακτικά ταμεία, αλλά το θέμα είναι τι θα αφήσετε πίσω σας αν και νομίζω ότι θα φύγετε βράδυ».

Όλο το υπόλοιπο μέρος της δευτερολογίας του ο κ. Βαρουφάκης το αφιέρωσε απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο κ. Βαρουφάκης ότι η χώρα πτώχευσε το 2010 και το 2015 ήταν απλώς στον πάτο, όπου την έριξε η ΝΔ, και για τον λόγο αυτό ο ελληνικός λαός εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η χρεοκοπία συνεχίζεται και σήμερα και επανέλαβε την πρότασή του η βουλή να ανοίξει το φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων , γιατί όπως τόνισε «δεν μπορείτε να λέτε ότι το 2015 βρεθήκαμε στο χείλος της χρεοκοπίας». Αν δεν ανοίξετε τον φάκελο, πρόσθεσε εκτίθεστε, γι' αυτό σωπάστε γύρω από το θέμα αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 20:54
επιστροφή στην κορυφή