ΡΟΗ 24/7:

Λιβανός: Η κυβέρνηση στηρίζει τους ελαιοπαραγωγούς

elia sugkomidi

Μετά από ερώτηση του Βουλευτή Β. Κεγκέρογλου

Με 126.919.277 ευρώ έχει ενισχύσει η κυβέρνηση τους κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου. Σημείωσε, δε, ότι το ΥΠΑΑΤ αναζητεί τρόπους για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να στηρίξει και ομάδες παραγωγών άλλων προϊόντων.

"Η κυβέρνηση, πιστή στο πρόταγμα της να ενισχύσει όλους τους παραγωγούς που πλήττονται από την πανδημία, προχώρησε, για πρώτη φορά στην ιστορία, στην ενίσχυση του κλάδου του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 21 με προϋπολογισμό 126 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του ελαιολάδου.Το μέτρο αυτό εξάντλησε πλήρως τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, όντας το μέγιστο που μπορούσε να δοθεί βάσει του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, που ορίζει ότι το ανώτατο όριο χρηματοδότησης είναι το 2% των πόρων της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΠΑΑ καθέ κράτους-μέλους", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός.

"Το μέτρο αποφασίστηκε να αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων έως και τη λήξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2020", επεσήμανε, προσθέτοντας: "Η ενίσχυση δόθηκε διότι επλήγη το εισόδημα τους από την πανδημία, επλήγη δηλαδή η δραστηριότητα τους από την οποία διασφαλίζουν τα προς το ζην".

"Οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν και από αλλού εισοδήματα. Προσοχή δεν λέω ότι δεν επλήγησαν από την πανδημία. Είχαν λαμβάνειν, όμως και από άλλες πηγές. Ο κατ’ επάγγελμα αγρότης, όμως, δεν είχε να λάβει από αλλού.
Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να ενισχυθεί με το μέτρο αυτό. Ένα μέτρο που έτυχε τεράστιας αποδοχής στην κοινωνία, αφού υποβλήθηκαν 144.354 αιτήσεις, με συνολικό ποσό αιτούμενης ενίσχυσης 126.919.277 ευρώ", τόνισε, υπογραμμίζοντας: "Σημειώνω ότι η Κυβέρνηση εξετάζει, στο πλαίσιο εξέτασης όλων των αιτημάτων ενίσχυσης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία και σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες, την ενίσχυση όσων δεν έχουν λάβει έως σήμερα καμία ενίσχυση".

 

επιστροφή στην κορυφή