ΡΟΗ 24/7:

"Μύλος" το Περιφερειακό Συμβούλιο

PSKM

"Πύρ ομαδόν" κατά Καρακωστάνογλου

Ως ένα ακόμη ολίσθημα στη μακρά αλυσίδα των γεγονότων υποβάθμισης της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας από τη διοίκηση Τζιτζικώστα θεωρεί η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» την άρνηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση που ζήτησαν 24 περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όπως είχαν δικαίωμα από τον κανονισμό λειτουργίας.

Με γραπτό αίτημα που είχαν καταθέσει οι 24 σύμβουλοι στις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων και οι 8 σύμβουλοι της παράταξής της μείζονος αντιπολίτευσης, ζητούσαν τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης βάση του κανονισμού λειτουργίας (άρθρο 9 παρ. 3) του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να συζητηθούν τα εξής δύο σημαντικά θέματα:

1. Χωροθέτηση και λειτουργία της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στο Δήμο Λαγκαδά

2. Εγκατάσταση και λειτουργία δύο Μονάδων Αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στην ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου

"Με απάντησή του, στις 17 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Καρακωστάνογλου, αντί να κάνει δεκτό το αίτημα όπως ήταν υποχρεωμένος, θεώρησε πως και για τα δύο θέματα αποκλειστικά αρμόδιες ήταν οι δύο Επιτροπές οι οποίες τα διαχειρίστηκαν και έλαβαν ήδη τις αποφάσεις τους. Η παράταξή μας θεωρεί προσχηματική αυτή τη δικαιολογία και αντιδημοκρατική τη σπουδή να παρακαμφθεί η ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην αδρανοποίηση και στην ανυποληψία, με ξεκάθαρη ευθύνη της διοίκησης, η οποία εκμεταλλεύεται και πέραν των δημοκρατικών της ορίων τις ήδη απαράδεκτες κυβερνητικές νομοθετημένες μεθοδεύσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Άλλωστε και για τα δύο προτεινόμενα θέματα έχουν προκύψει νέα δεδομένα (για τη ΜΕΑ εκκρεμούν και 2 προσφυγές στο ΣτΕ), τα οποία όχι μόνο αφήνουν έκθετους τους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης που βιάστηκαν να υποστηρίξουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, αλλά απαιτούν και την επείγουσα διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για το σύνολο της διαχείρισης των αποβλήτων της Περιφέρειας, καθώς οι προοπτικές που διαγράφονται από τις επιλογές της κυβέρνησης είναι ζοφερές για τους πολίτες", συνεχίζει.

"Η παράταξή μας, αλλά και το κοινό αίτημα των παρατάξεων, δεν σκοπεύουν στην υποβάθμιση του ρόλου των Επιτροπών ή στην υποκατάσταση του ρόλου τους. Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή θα έπρεπε να συζητήσει και εκείνη για την εγκατάσταση και λειτουργία της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα εντός της χωρικής της αρμοδιότητας και εντός της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Λαγκαδά, κάτι που ωστόσο δεν το είδαμε να συμβαίνει και τη λαλίστατη κατά τα άλλα κυρία Πατουλίδου να μη βρίσκει ούτε μια λέξη να εκφράσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως θα έπρεπε να συνεδριάσει εγκαίρως και για το θέμα της άλλης εταιρείας (ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ Α.Ε.) που ζήτησε να εγκαταστήσει μονάδα αποτέφρωσης υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Δημαρχείο, αλλά λόγω «κακής τύχης» και του κορωνοϊού, όλως τυχαίως παρήλθε η προβλεπόμενη προθεσμία!

Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να μην παρακάμπτεται και να μην εξευτελίζεται η δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με το να παραπέμπονται όλα τα σημαντικά θέματα σε επιμέρους Επιτροπές, στις οποίες ούτε όλοι οι Σύμβουλοι συμμετέχουν, ούτε και όλες οι παρατάξεις εκπροσωπούνται. Γι’ αυτό θα προτείναμε στον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να κουνήσει το δάχτυλο πρωτίστως στον εαυτό του πριν θελήσει να τσαλαπατήσει ξανά τον κανονισμό λειτουργίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού του Χρήστου Γιαννούλη.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση"

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αρνείται τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβιάζοντας κατάφωρα τον κανονισμό λειτουργίας του, σημειώνοντας:

«Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας (άρθρο 9 παρ. 3) του Περιφερειακού Συμβουλίου, 24 περιφερειακοί σύμβουλοι (δηλ. το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου), με γραπτή αίτησή τους στις 11/2, ζήτησαν τη σύγκλησή του για συζητηθούν τα εξής δύο σημαντικά θέματα:

Χωροθέτηση και λειτουργία της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στον Δήμο Λαγκαδά.

Εγκατάσταση και λειτουργία δύο Μονάδων Αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στη ΒΙΠΕ Σίνδου - ERMONASSA και POLYGREEN, στον Δήμο Δέλτα.

Πρόκειται για επιχειρήσεις των οποίων η συγκεκριμένη χωροθέτηση και λειτουργία θα επιφέρει αρνητικότατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των εργαζόμενων σε αυτές τις περιοχές και για αυτό δικαιολογημένα έχουν ξεσηκώσει την οργή και αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών, και όχι μόνο, ενώ ομόφωνα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Λαγκαδά και Δέλτα έχουν τοποθετηθεί αρνητικά!

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, με διάφορα προσχήματα, δημοσιοποίησε την άρνησή του να το συγκαλέσει, αναλαμβάνοντας και προσωπικά την πλήρη ευθύνη της κατάφωρης παραβίασης του κανονισμού λειτουργίας του ΠΣ, δίνοντας «άλλοθι» στη διοίκηση Τζιτζικώστα στην ΠΚΜ που αρνείται να συζητηθούν τα προαναφερόμενα σοβαρά θέματα.

Αυτή η κίνηση έρχεται σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης από την πλευρά της Διοίκησης για τη χωροθέτηση και λειτουργία της ΜΕΑ Λαγκαδά, όπως αυτή εκφράστηκε στην Επιτροπή Ανάπτυξης της ΠΚΜ. Επιπρόσθετα, η αρνητική γνωμοδότηση από την πλευρά της διοίκησης στο θέμα της Polygreen κατά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής τεκμηριώθηκε, αποκλειστικά και μόνο, με την απουσία επικαιροποίησης των επιτρεπόμενων χρήσεων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, γεγονός που αφήνει ανοιχτές "πόρτες και παράθυρα" έτσι ώστε σε επόμενη φάση να λειτουργήσουν οι μονάδες καύσης επικίνδυνων αποβλήτων εκεί!

Είναι γνωστό πως τόσο οι ΜΕΑ, όσο και οι Μονάδες Αποτέφρωσης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων είναι συστατικά στοιχεία του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ), που νομοθετήθηκαν από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επικαιροποιούνται από τη ΝΔ, ενσωματώνουν Οδηγίες της ΕΕ και υιοθετήθηκαν από τη διοίκηση Τζιτζικώστα της ΠΚΜ.

Να σημειωθεί ότι:

Ο προσανατολισμός των ΕΣΔΑ, ΠΕΣΔΑ και η διεθνής εμπειρία δείχνουν ότι βασικό προϊόν των ΜΕΑ, όπως σχεδιάζονται, θα είναι τα απορριμματογενή καύσιμα (SRF/RDF), για την καρκινογόνα καύση, ως φθηνά "εναλλακτικά" καύσιμα, είτε στα καμίνια των τσιμεντοβιομηχανιών (π.χ. "ΤΙΤΑΝ" στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης), είτε για την απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ οι Μονάδες Αποτέφρωσης ΕΑΥΜ συμβάλλουν στην παραγωγή διοξινών και φουρανίων, χημικές ενώσεις που συνδέονται με καρκινογενέσεις, διασπώνται πολύ δύσκολα και γι' αυτό μολύνουν συσσωρευτικά το περιβάλλον (ατμόσφαιρα, έδαφος, υπέδαφος, ύδατα) και τους ζωντανούς οργανισμούς, τον άνθρωπο. Γι' αυτό και ο ΠΟΥ συνιστά τη χωροθέτηση αποτεφρωτών μακριά από κατοικημένες περιοχές, την έρευνα για την επίδραση στην υγεία της χρόνιας έκθεσης σε φουράνια και διοξίνες, τη συσχέτιση και εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία με τις μονάδες καύσης, τη σταδιακή εξάλειψη της αποτέφρωσης και την αντικατάστασή της με άλλες τεχνολογίες τελικής διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων».

επιστροφή στην κορυφή