ΡΟΗ 24/7:

Με αιχμές Ορφανού η αλλαγή σκυτάλης στο ΥΜΑΘ

HPIM3180

- Μαρία Κόλλια Τσαρουχά η νέα Υφυπουργός, «Η Μαρία της καρδιάς σας», όπως είπε η ίδια


Ευχόμενος μεν «καλή επιτυχία» στη νέα κυβέρνηση, αλλά με πολιτικές αιχμές προς αυτήν, ο Γιώργος Ορφανός, παρέδωσε την ηγεσία του ΥΜΑΘ στην Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Διοικητήριο.
Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, οι Βουλευτές Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Κώστας Ζουράρις, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι της ΕΥΑΘ, ΑΖΚ, ΔΕΘ και ΚΕΔΑΚ, καθώς και στρατιωτικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Γ. Ορφανός

«Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα τα πάει καλά, αν και οι πρώτες ενέργειές της δεν με ικανοποιούν». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο απερχόμενος Υπουργός, ενώ έκανε μια αναδρομή στη δράση του Υπουργείου τα δυόμισι χρόνια της λειτουργίας του (τόσο επί υπουργίας Καράογλου, όσο και της δικής του), τονίζοντας ότι το ΥΜΑΘ αποτελεί «απαραίτητο λειτουργικό στοιχείο στη Μακεδονία και τη Θράκη». Παράλληλα άσκησε κριτική στη νέα κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι με τη μείωση τον Υπουργείων υποβαθμίζεται το ΥΜΑΘ, προτρέποντας μάλιστα την κ. Κόλλια – Τσαρουχά «να παλέψει για την ανασυγκρότησή του».

Η Μ. Κόλλια – Τσαρουχά

Τη σπουδαιότητα του ΥΜΑΘ τόνισε και η κ. Κόλλια – Τσαρουχά στην ομιλία της, υπογραμμίζοντας ότι: «Επειδή γίνεται Υφυπουργείο κάποιοι θεωρούν ότι υποβαθμίζεται. Θα φανεί στη διαδρομή η δυναμική του. Το ΥΜΑΘ θα παραμείνει ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα».
Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση, η κ. Κόλλια – Τσαρουχά επεσήμανε ότι «οι δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δείχνουν και την κατεύθυνση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε με ισχυρή εντολή για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του», ενώ δεν παρέλειψε να δώσει το στίγμα του κόμματός της λέγοντας: «Για τους ΑΝΕΛ υπάρχουν κόκκινες γραμμές, απαραβίαστες και απαράβατες. Είμαστε μια κυβέρνηση εθνικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικής συνεννόησης», αλλά και το καραμανλικό χώρο από τον οποίο προέρχεται.
Παράλληλα η κ. Κόλλια – Τσαρουχά άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικές πολιτικές που είχαν δραματικές συνέπειες, καθώς δημιουργήθηκαν στρατιές απελπισμένων ανθρώπων. «Η πατρίδα πρέπει να σταματήσει να ζει με τοκογλυφικά δάνεια που θα τη μετατρέψουν σε αποικία ή προτεκτοράτο. Είναι άλλο να πουλάς και άλλο να ξεπουλάς», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι στις εκλογές οι πολίτες αποφάσισαν να τιμωρήσου ένα πολιτικό σύστημα, που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, σημειώνοντας ότι «τώρα ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία». Όσον αφορά τον ρόλο της, η κ. Κόλλια – Τσαρουχά σημείωσε ότι έχει δύο επιλογές: Να είναι απλά διαχειρίστρια ή να προχωρήσει στη δημιουργική ανασυγκρότηση του ΥΜΑΘ. Τέλος, ανέφερε ότι θα παραμείνει η ίδια, όπως τη γνωρίζουν οι πολίτες των Σερρών (που είναι η εκλογική της περιφέρεια): «Είμαι η Μαρία της καρδιά σας», είπε κλείνοντας την ομιλία της.

HPIM3183

 

Γράφει: Κική Δημαρόγλου

επιστροφή στην κορυφή