ΡΟΗ 24/7:

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

sumvoulio polit arxigwn2

Να υπογράψουν ότι δεσμεύονται για παραμονή στην Ευρωζώνη ζήτησε ο Ολάντ από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Υπέγραψαν Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Καμμένος, Θεοδωράκης Γεννηματά, «όχι» από το ΚΚΕ - Ζητείται διευθέτηση χρέους, για να καταστεί βιώσιμο


Μία ημέρα αφότου εξασφάλισε το «όχι» της πλειοψηφίας (61%) των Ελλήνων πολιτών στα μέτρα των δανειστών, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξασφάλισε τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών επί ενός κειμένου με τέσσερις άξονες, με το οποίο η Ελλάδα θα απευθυνθεί στους Θεσμούς.

Με την υπογραφή των κ.κ. Μεϊμαράκη, Καμμένου, Θεοδωράκη και Γεννηματά -αλλά όχι και του κ. Κουτσούμπα- ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, έχοντας λάβει εξουσιοδότηση να αναζητήσει μια συμφωνία, η οποία στην ουσία θα βασιστεί στο κείμενο Γιούνκερ.

Στο κείμενο της ελληνικής πλευράς, σημαντική είναι η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται για διευθέτηση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Τέσσερις άξονες-στόχοι

Αναλυτικά, τέσσερις άξονες-στόχους έχει το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε πριν από λίγο από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της μαραθώνιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.

Το ανακοινωθέν εκφράζει τη σύγκλιση όλων των αρχηγών, πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Πρωθυπουργός εξουσιοδοτείται να κάνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω στους συγκεκριμένους άξονες, αλλά και να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τους αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώνει σε κάθε καμπή.

Οι τέσσερις άξονες-στόχοι είναι:

1. Να επιδιωχθεί μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη.

2. Η συμφωνία θα περιέχει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη χώρα.

3. Η συμφωνία να εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για την οικονομική ανάπτυξη.

4. Να επιδιωχθεί διευθέτηση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.

Φυσικά, στόχος της προσπάθειας θα είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη με τους εταίρους, με καθαρό ορίζοντα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

 

 

επιστροφή στην κορυφή