ΡΟΗ 24/7:

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής

voulh olomelia2

Στις 2 η συνεδρίαση για το κατεπείγον νομοσχέδιο - Κάλεσε τη Βουλή να απορρίψει το νομοσχέδιο η Ζωή Κωνσταντοπούλου -Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά οι εταίροι δεσμεύονται για αναδιάρθρωση του χρέους


Με το πολιτικό τοπίο να προσομοιάζει σε κινούμενη άμμο και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά καλείται σήμερα η Βουλή να ψηφίσει με υπερ – κατεπείγουσες διαδικασίες το κρίσιμο νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τις χώρες της ευρωζώνης.

Γύρω στις 10.30 το πρωί ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της στη 1 το μεσημέρι, καθώς λίγο αργότερα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, για να τεθεί σε ψηφοφορία κοντά στα μεσάνυχτα.

Για ωμό εκβιασμό των εταίρων έκανε λόγο η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με παρέμβασή της κατά την έναρξη της συζήτησης του κρίσιμου νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές καλώντας παράλληλα τους Βουλευτές σε αντίσταση.

Κάλεσε τη Βουλή να απορρίψει το νομοσχέδιο η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τελεί υπο τον εκβιασμό της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και των υπολοίπων ηγετών της ευρωζώνης. Επιχείρησε να δικαιολογήσει την στάση του λέγοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε αποτελεί «στάση ανιδιοτέλειας» τον «άδειασε» όμως μεγαλοπρεπώς λέγοντας ότι η Βουλή πρέπει να αντικρούσει τον εκβιασμό των εταίρων που αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε πως ως Πρόεδρος της Βουλής «και έχοντας πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών είναι υποχρέωση της Βουλής και των θεσμικών εγγυητών της κοινοβουλευτικής λειτουργίας να μην επιτρέψουμε τον εκβιασμό να ολοκληρωθεί. Οφείλουμε να ενημερώσουμε πλήρως τον λαό για τον εκβιασμό και οφείλουμε συγκροτημένα να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους όσα είναι υποχρεώσεις τους που είναι σεβασμός στην Δημοκρατία και κοινοβουλευτική λειτουργία».

«Προκαλεί αγανάκτηση όταν η κυρία Μέρκελ, αρχηγός άλλου κράτους που δεν έχει εξουσία επιβολής στην χώρα μας ανακοινώνει τι, πως και πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης - αν υλοποιηθεί. Είναι σαφές ότι επιδιώκεται μέσα από τον εκβιασμό που απευθύνεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να υλοποιηθεί μια πολιτική που ο ίδιος ο πρωθυπουργός - τον οποίο πραγματικά τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω ότι η στάση του έχει την διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας – δεν αποδέχεται. Όμως η Βουλή δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση» ειπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα τα οποία όμως «θα αποκρουστούν με την καταγραφή του εκβιασμού που τα εξαιρεί από το πεδίο της επιλογής».

Επισήμανε ότι οι βουλευτές πρέπει με νηφαλιότητα να μελετήσουν όλα τα δεδομένα τονίζοντας την πρόσφατη έκθεση του «σύμφωνα με την οποία είναι σε τέτοια έκταση η βιωσιμότητα χρέους ώστε προτείνεται 30 χρόνια αναστολή πληρωμών και κούρεμα χρέους». «Η βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες που θέτουν σε διακύβευση την ποιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας» ανέφερε η Πρόεδρος για να προσθέσει «Αυτό που ειπώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταγραφή του εκβιασμού. Το ίδιο ειπώθηκε και από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ. Κατ αυτό το μέτρο δεν συμπίπτει η τοποθέτηση εκείνων που καταγράφουν τον εκβιασμό προς την κυβέρνηση με εκείνους που επιχαίρουν και έχουν συμπράξει στον εκβιασμό και θέλουν με αυτό τον εκβιασμό να αντλήσουν επιχειρήματα δικαίωσης».

Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά οι εταίροι δεσμεύονται για αναδιάρθρωση του χρέους

Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι εταίροι δεν συζητούσαν καν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε έχουμε μία σαφή δέσμευσή τους ότι θα συζητηθεί το θέμα μετά την πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμα ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ενώ για τον φόρο στα νησιά επισήμανε ότι η αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ στα απομακρυσμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα γίνει μετά το τέλος του 2016.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή