ΡΟΗ 24/7:

Η θεατρική παράσταση "Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος" στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ 3

- Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Η θεατρική παράσταση "Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος", που είναι ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", από το θέατρο Σφενδόνη, με την Άννα Κοκκίνου και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, από σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 21.00, έως και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

 

Το έργο βασίζεται σε συρραφή αποσπασμάτων από την «Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου» του Θουκυδίδη. Την ιστορία μάς αφηγείται ένας «άνθρωπος-μηχανή», ένας άφυλος φουτουριστικός μάντης, ένας ιστορικός-ρομπότ, καθηλωμένος σε high-tech αμαξίδιο και εξοπλισμένος με εξαρτήματα πτήσης. Ανίκανος να περπατήσει στη γη, αλλά έτοιμος να περιπλανηθεί στο χωροχρόνο της ιστορίας, μας μιλάει για ένα μακρινό πολύνεκρο πόλεμο του παρελθόντος, που μοιάζει σαν να έρχεται από το μέλλον…

Η πάλλουσα φωνή του αφηγητή, σε συνδυασμό με προβολές στον τοίχο και υποβλητική μουσική, βοηθά τους μαθητές να αποκαλύψουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο μέσα από μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία. Ο διάλογος μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων, τα Κερκυραϊκά (ο πρώτος εμφύλιος στην Ελλάδα), ο Επιτάφιος, οι ναυμαχίες, όλα τα γεγονότα και οι αιτίες ενός πολέμου ξεδιπλώνονται επί σκηνής, προβληματίζοντας τους μαθητές:

Ποιες αναλογίες έχουν τα γεγονότα με το σημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι;

Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Θουκυδίδης που, όπως λέει, έγραψε αυτό το έργο «για να αποτελέσει παντοτινό απόκτημα όσων θέλουν να σχηματίσουν σαφή εικόνα για όσα όμοια ή παρόμοια συμβούν στο μέλλον, σύμφωνα με την ανθρώπινη φύση».

Παραστάσεις: 

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00

Συντελεστές:

Κείμενο: Θουκυδίδης.

Μετάφραση: Ν. Μ. Σκουτερόπουλος.

Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Κοκκίνου και Νίκος Φλέσσας.

Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου, με τη συνεργασία του Νίκου Φλέσσα.

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος.

Υπεύθυνος κρατήσεων για τα σχολεία: Δημήτρης Κουτσούμπας.

επιστροφή στην κορυφή