ΡΟΗ 24/7:

Επιτυχημένη η συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας Πολυγύρου για την Άλωση της Πόλης

3cf75e27-217e-4e09-967c-4886d472254e

Σειρά δράσεων όλο τον Ιούνιο

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας του Δήμου Πολυγύρου. Τη Κυριακή 29 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου με αφορμή την επέτειο Αλώσεως της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453 η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία ερμήνευσε Θρήνους και Τραγούδια για την Άλωση της Πόλης.
Μετά τον χαιρετισμό της Προέδρου του Μορφωτικού, Πολιτιστικού, Αθλητικού και Κοινωνικού Νομικού Προσώπου «Αριστοτέλης», Ιφιγένειας Κυριάκου, την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο γλαφυρός και παραστατικός λόγος της Μαρίας Καραμπατάκη. Με το ιδιαίτερο χαρισματικό της λόγο η Καραμπατάκη ξεδίπλωσε ενώπιον των παρευρισκόμενων αφενός μεν το ιστορικό γεγονός της Αλώσεως κα αφετέρου τις του ιστορικές και πολιτισμικές προεκτάσεις.
Η χορωδία σε μια άριστη μίξη φωνητικών ηχοχρωμάτων και με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, απέδωσε Θρήνους και Τραγούδια της Άλωσης. Πρόκειται για άγνωστα εν πολλοίς τραγούδια, με τα οποία έκλαυσε και συνάμα εόρτασε η λαϊκή ψυχή το θλιβερό γεγονός.
Την εκδήλωση επισφράγισε με τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές και τόνισε τη σημασία της μνήμης και της παράδοσης, ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας που είναι ανάγκη να κρατηθούμε στις ρίζες και τα βιώματα του πολιτισμού μας.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην παραδοσιακή ορχήστρα η οποία συγκροτήθηκε από, τους: Αθανάσσιο Ξενούδη στο κανονάκι, Αντώνη Κωνσταντινίδη στο λαούτο, Γιάννη Κουσουλάκη στο βιολί και Γιάννη Κουτσάκη στα κρουστά. Με δεξιοτεχνία και τα κατάλληλα "γυρίσματα" συνόδευσαν τη χορωδία, οδηγώντας την διάθεση όλων στα ύψη. Την παράσταση έκλεψαν με την μονοφωνάρικη ερμηνεία του η Σοφία Θεοδοσιάδου, η Αποστολία Γοργολίτσα, και ο Αθανάσιος Ξενούδης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χορωδία δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια, διότι σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε ένα τόσο εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ενθαρρυντική ήταν η παρουσία του κόσμου που τίμησε αφενός μεν την ημέρα και το επετειακό γεγονός αλλά και τη προσπάθεια όλων των συντελεστών της εκδήλωσης: του Δημάρχου Πολυγύρου Αστέριου Ζωγράφου, των αντιδημάρων, της Προέδρου του Μορφωτικού κ. Κυριάκου.
Η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία το μήνα Ιούνιο διοργανώνει μια σειρά δράσεων με το γενικό τίτλο: «Ανοιχτές Πύλες», για να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι το χώρο της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής: Κάθε Σάββατο στο χώρο του Ωδείου στις 8:00 μ.μ. θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις πρόβες της Χορωδίας. Παράλληλα θα διεξαχθούν ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις για την επαφή και γνωριμία με την βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική.

επιστροφή στην κορυφή