ΡΟΗ 24/7:

"Σπουδή στον Άθω" στην Αγιορειτική Εστία

19 92718i.masteropoulos

Από 23 Φεβρουαρίου μέχρι 22 Απριλίου

Έργα Αγιορειτών Μοναχών και Ρώσων καλλιτεχνών περιλαμβάνει η έκθεση “Σπουδή στον Άθω” που παρουσιάζει η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο της Μόσχας.

Η Έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ., στους εκθεσιακούς χώρους του Μεγάρου Νεδέλκου και θα έχει διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται 60 έργα των κάτωθι καλλιτεχνών: ιερομόναχος Αναστάσιος, ιερομόναχος Ιωσήφ, μοναχός Μεθόδιος, Νικόλαος Μαστερόπουλος, Ιωάννης Μαστερόπουλος, Συμεών Θεοδοσόπουλος, Yury Meleksetyan, Anton Strizhenko, Maxim Lytov, Igor Rodin, Andrey Dmitriev, Robert Nizamov, Andrey Sarabyanov, Yarishev Maxim, Nikita Medvedev, Vasily Bubnov , Alexey Zhuchkov, Valery Bliznyuk.

Η ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, η διαφορετική τεχνοτροπία που ακολουθούν καθώς και η προσωπική προσέγγιση που πηγάζει μέσα από τη πνευματική και βιωματική εμπειρία που είχε ο κάθε καλλιτέχνης – είτε ως μόνιμος κάτοικος, είτε ως επισκέπτης προσκυνητής - στην μοναστική Πολιτεία, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της έκθεσης. Έτσι ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να δει έργα με μεγάλη ποικιλία στο ύφος, στη θεματολογία και στην αφηγηματική προσέγγιση. Λάδια, παστέλ, ακουαρέλες, σκόνες αγιογραφίας, πλαστικά και άλλα υλικά, αποτελούν τις πρώτες ύλες των καλλιτεχνών.

Εντυπωσιακό επίσης είναι και το βίντεο που παρουσιάζεται στην έκθεση, μία μικρή εικαστική σύνθεση από τον καλλιτέχνη Valery Bliznyuk, ο οποίος έχει κινηματογραφήσει με εξαιρετικό τρόπο, σκηνές από τον καθημερινό βίο των μοναχών, την ομορφιά του φυσικού τοπίου, μέχρι και την ανάβαση στην κορυφή του Άθω.

Η Έκθεση αποτελεί το πρώτο μέρος του Προγράμματος «Άθως», ενώ το 2018 θα παρουσιαστεί και το δεύτερο μέρος με έργα Ακαδημαϊκών ζωγράφων από την Μόσχα. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκαν οι αδελφοί καλλιτέχνες Γιάννης και Μιχαήλ Μαστερόπουλοι, και έτυχε της ευλογίας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ενώ στο μεγαλύτερο του μέρος υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2015 όπου και πραγματοποιήθηκαν πολλά ταξίδια των Ρώσων καλλιτεχνών στο Άγιον Όρος. Οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, πολλές Σκήτες και κελλιά και να γνωρίσουν από κοντά τον μοναχικό βίο, από τον οποίο εμπνεύστηκαν πλήθος θεμάτων που αποτύπωσαν σε πίνακες ζωγραφικής, σε σμάλτα, σε ψηφιδωτές εικόνες, σε ασπρόμαυρα σχέδια, σε μεταξοτυπία, σε βίντεο και φωτογραφίες.

Το 2016 η έκθεση παρουσιάστηκε στην Μόσχα, στο Καλλιτεχνικό επιμελητήριο και ακολούθως ταξίδεψε σε πόλεις της Ρωσίας.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 20:30
επιστροφή στην κορυφή